Těstovinové letní saláty 3X jinak

Jestli také v létě řešíte, jak si udržet vyvážený talíř plný všech živin a zároveň se ochladit a pochutnat si, tak mám pro vás hned tři recepty. Jsou to mé oblíbené těstovinové saláty, plné osvěžující zeleniny a snadno stravitelných bílkovin a hlavně jsou hotové do 15 minut!

Zeleninu si do receptu dávejte bez omezení, doplňujete tak tekutiny, vlákninu a vitamíny s minimem kalorií.

Porce bílkovin také nešiďte, v létě máme tendence je vynechávat. Díky nim se udržujeme fyzicky i mentálně fit a i při hubnutí jsou bílkoviny klíčové. Nezapomínejte, že bílkoviny nejsou jen maso, ale také sýry, luštěniny, vejce a ryby. A zvláště ve vedrech nemáme často na maso tolik chutě, proto je dobré znát i tyto alternativy.

Základem salátů jsou jakékoli těstoviny – já střídám klasické semolinové, špaldové, luštěninové i bezlepkové. Porci těstovin, pokud hubnete, omezte na třetinu talíře.

Bez čeho se v létě neobejdu jsou pesta, můžete si doma vyrobit nebo koupit kvalitní z obchodu, červené nebo zelené, bez nich mi prostě těstovinové saláty nechutnají. A také olivový olej, ten potřebujeme všichni na doplnění esenciálních mastných kyselin.

Brokolicový salát se sýrem cottage

Do vychlazených těstovin zamícháme uvařenou vychladlou brokolici rozdělenou na drobné růžičky, přidáme nastrouhanou mrkev na hrubo, hrst pokrájených sušených rajčat v oleji, ochutíme červeným pestem a trochou olivového oleje, zakápneme citrónem, osolíme, opepříme a posypeme celým kelímkem cottage sýru na porci (150-200g). Můžete ještě posypat opraženými semínky na pánvi. Skvělé chutná tento salát i s tuňákem místo cottage sýru.

Fazolový salát s vejcem

Do vychlazených uvařených těstovin zamícháme červené fazole z konzervy (propláchnuté), přidáme na kostičky vařená vejce (2 ks na porci), čerstvá rajčata, avokádo, pár lžic kukuřice a opět zamícháme červené pesto a trochu olivového oleje. Osolíme a opepříme a můžete přidat ještě čerstvou červenou papriku.

Caprese salat

Pokrájíme si hodně rajčat, promícháme je s vychladlými těstovinami, přidáme celou kouli mozzarely na kousky. Nastrouháme tam ještě mrkev nebo okurku a ochutíme pro změnu zeleným bazalkovým pestem, olivovým olejem a pokud máte, tak ozdobte čerstvou bazalkou.

STÁHNĚTE SI FIT RECEPTY NA KAŽDÝ DEN

Další mé zdravé recepty na snídaně, svačiny, obědy a večeře najdete ve FIT jídelníčku, který jsem připravila rovnou ve třech variantách – na hubnutí, udržení si váhy nebo na přibrání.

Všechny recepty jsou i v bezmasébezlepkové a bezlaktózové verzi, ať máte co nejvíce na výběr.

Více informací o FIT jídelníčku najdete >> tady <<.

Fit jídelníček
Mgr. Zuzana Douchova
Psycholožka, koučka a nutriční poradkyně

Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ 

Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖