Ořechy a semínka patří jednoznačně mezi superpotraviny, protože jsou zdravé, nutričně hodnotné a ještě ke všemu skvěle chutnají. Mají také široké využití v kuchyni i přírodní kosmetice a díky vysokému obsahu cenných živin působí preventivně na naše fyzické i psychické zdraví. Mám pro vás i 5 výborných receptů z ořechů a semínek, kterými můžete obohatit svůj jídelníček.
Ořechy a semínka pro zdravé srdce, nervy i pleť
Je jedno jestli jde o ořechy vlašské, kešu, lískové, para či mandle, semínka slunečnicová, konopná, dýňová, chia nebo lněná. Všechny ořechy a semínka jsou zdrojem kvalitních tuků, bílkovin, vitamínů a minerálů.
Pozor na kalorie a žluknutí
Ořechy a semínka jsou nejen vitamínovou bombou, ale bohužel i kalorickou. Kvůli vysokému obsahu zdravých tuků mají vyšší kalorickou hodnotu a proto jejich množství nepřeháníme při hubnutí. Naopak zvýšenou konzumaci ořechů a semínek doporučuji při podváze, vyčerpání či stresu, protože jde o vysokonutriční jídlo, které i v malém množství obsahuje hodně energie a živin.
Díky vysokému obsahu tuků jsou ořechy a semínka také náchylné k oxidaci, plísním a žluknutí, proto je uchovávejte v suchém, tmavém a chladném místě v neprodyšné nádobě. Můžete je skladovat v lednici nebo i zamrazit. Namleté ořechy či semínka doporučuji uchovat v lednici a spotřebovat co nejdříve do pár dní.
Oživte ořechy a semínka namáčením 💦
Pro co největší využitelnost cenných látek ze semínek a ořechů a lepší stravitelnost je dobré je pořádně rozkousat, opražit na pánvi nebo v troubě, rozemlít nebo je namočit přes noc do vody.
Ořechy a semínka v kuchyni
Nesolené a nepražené ořechy a semínka se skvělé hodí jen tak do hrsti ke svačině, nebo je můžete přidat do salátů, snídaňových kaší či smoothie.
Pokud ořechy či semínka rozmixujete nebo namelete najemno, můžete z nich získat výbornou bezlepkovou mouku (např. mandlovou) a z části nebo úplně nahradit klasickou mouku do pečení. Doporučuji před mixováním ořechy a semínka opražit na pánvi nebo v troubě, v moučníku budou nejen lépe stravitelnější, ale i chuťově výraznější. Navíc můžete v receptu i ušetřit přidaný tuk, protože jej z části ořechová mouka nahrazuje.
Z rozmixovaných ořechů a semínek jsou také výborná másla a krémy, kterými můžete nahradit tuk či smetanu do pečení. Na sladké dobroty takhle nejčastější používám ořechy kešu, které jsou po rozmixování lahodně krémové.
Z ořechů a semínek si také můžete doma vyrobit i rostlinné “mléko”, které je skvělou alternativou kravského či sójového mléka. Stačí přes noc namočit jakákoli semínka či ořechy do vody, ráno vodu slít, pak v mixéru rozmixovat s přibližně trojnásobným množstvím vody a na závěr přecedit přes plátýnko.
Vyzkoušejte tento jednoduchý recept ze semínek, který vám dodá celou řadu vitamínu, posílí imunitu a hlavně úžasně chutná! Paštiku mažete na pečivo místo klasické paštiky nebo jiných pomazánek.
Vyzkoušejte můj recept na grilovaný sýr obalený v marinádě z vlašských ořechů, medu a oleje, která se pod grilem přemění na výbornou křupavou krustu a vevnitř rozteklý sýr…prostě mňam!
Na tuhle slaďoučkou domácí nutellu bez cukru a přidaného tuku potřebujete jen sušené datle, semínka a kvalitní kakao. Pokud jí nesníte ihned celou tak je skvělá ke snídani na pečivo nebo na dochucení ovesné či obilné kaše.
Máte rádi křupavé pečivo? Tyhle krekry jsou plné zdravých živin ze semínek a vloček a jsou i bezlepkové.
Tyhle kakaové kuličky jsou rychle hotové a potřebujete na ně jen 4 suroviny – přirozeně sladké sušené datle, semínka nebo ořechy, kakao a skořici.
Další mé zdravé recepty na snídaně, svačiny, obědy a večeře najdete ve FIT jídelníčku, který jsem připravila rovnou ve třech variantách – na hubnutí, udržení si váhy nebo na přibrání.
Všechny recepty jsou i v bezmasé, bezlepkové a bezlaktózové verzi, ať máte co nejvíce na výběr.
Více informací o FIT jídelníčku najdete >> tady <<.
Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ
Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖