Proč jíst QUINOU…

Už jste vyzkoušeli quinou? Tato bezlepková pseudoobilovina má oproti běžným obilovinám daleko vyšší nutriční hodnotu a obsah cenných látek. 

Co je quinoa

Quinoa neboli merlík chilský patří mezi pseudoobiloviny. Jedná se o rostlinu z čeledi laskavcovitých a pochází z jižní Ameriky. Jde o prastarou posvátnou plodinu Inků, která se dodnes běžně používá jako ostatní obiloviny. Quinoa má ve srovnání s ostatními obilovinami vyváženější podíl bílkovin, tuků, sacharidů, vlákniny a řady minerálů a vitamínů.  Celá zralá zrna se používají na výrobu mouky nebo se připravují jako běžné obiloviny. Hodí se jako příloha k masu či luštěninovým pokrmům místo rýže, na sladké i slané kaše, k zahušťování polévek, karbanátků či výrobu cereálií. Vaří se obdobně jako rýže v poměru 1:2 ve vroucí vodě cca 20 minut. Před úpravou je důležité quinou proprat ve vodě, aby se zbavila hořkosti.

Proč jíst quinou

Quinoa má nejen celkově vyšší obsah bílkovin, ale také vyváženější aminokyselinové složení. Je tak vhodná pro vegany a vegetariány. Tuky quinoy jsou bohaté na esenciální mastné kyseliny, které pomáhají snižovat cholesterol. Díky vyššímu podílu zdravých tuků se tak quinoa hodí i na výrobu kvalitních olejů. Quinoa je zdrojem řady vitamínů, minerálů a antioxidantů. Obsahuje převážně kyselinu listovou, betakaroten, vitamíny skupiny B, vápník, železo, fosfor, mangan a zinek. Díky vysokému obsahu vlákniny a bílkovinám má quinoa velmi nízký glykemický index. Pomáhá tak přecházet výraznějším výkyvům glykemie a je vhodná pro diabetiky. Navíc je bezlepková a proto se hodí pro celiaky. Quinoa celkově snižuju riziko mnoha různých onemocnění a pozitivně ovlivňuje naše zdraví a imunitní systém.

Vyzkoušejte quinou v mých receptech:

Quinoové slané muffiny

Mgr. Zuzana Douchova
Psycholožka, koučka a nutriční poradkyně

Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ 

Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖