Proč jíst SEMENA a SEMÍNKA…

Existuje celá řada semínek různých druhů, chutí a tvarů. Mezi nejoblíbenější patří semínka slunečnicová, sezamová, dýňová, lněná a v poslední době také chia a konopná. Všechny semínka jsou přímo nabitá živinami, jsou zdrojem cenných látek a velmi pozitivně působí na naše fyzické a psychické zdraví.

  • Semínka jsou totiž plná vitamínů, minerálů, enzymů, bílkovin a zdraví prospěšných tuků. Obsahují vysoký podíl rozpustné i nerozpustné vlákniny, antioxidanty a mají nízký glykemický index a velmi dobrou sytící vlastnost.
  • Díky vysokému obsahu omega 3 mastných kyselin jsou výbornou prevencí proti zvýšenému krevnímu tlaku, cholesterolu a ateroskleróze.
  • Díky vláknině jsou pomocníkem při zažívacích potížích a zácpě. Vitamíny (vit. K, E, B) a minerály (draslík, hořčík, fosfor, vápník a železo) působí blahodárně na celý organismus, především na nervový a imunitní systém.
  • Semínka jsou však nejen vitamínovou bombou, ale také i kalorickou.
  • Mají vysokou energetickou hodnotu, proto to nepřehánějte s jejich množstvím.
  • Díky vysokému obsahu tuků jsou také náchylné k oxidaci, plísním a žluknutí. Uchovávejte je proto na suchém, tmavém a chladném místě v neprodyšné nádobě či obalu.
  • Pro co největší využitelnost cenných látek ze semínek je dobré je pořádně rozkousat, opražit na pánvi, rozemlít nebo je namočit přes noc do vody. Uvolňují se tak enzymy a živiny, díky nimž se do organismu vstřebá daleko více cenných látek.
  • Využití semínek v kuchyni je široké. Skvěle se hodí do salátů, pečiva, polévek, snídaňových kaší nebo müsli směsí. Můžete je přimíchat do jogurtu či namixovat na různé pomazánky (semínková paštika), krémy či vyrábět z nich mléko.

Mgr. Zuzana Douchova
Psycholožka, koučka a nutriční poradkyně

Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ 

Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖