Nejčastější příčiny chutí na sladké

Přepadají Vás opakovaně chutě na sladké? Je těžké jim odolat a proto je daleko snazší jim předcházet nebo se  je naučit uspokojit zdravou formou. Někdo přirozeně preferuje sladké chutě, někomu signalizují nedostatečný příjem energie či živin, u někoho jsou spojené s hormonálními změnami před menstruací, u někoho je sladké zdrojem psychické pohody a u někoho platí všechno dohromady 🙂 V článku se dozvíte, jaké jsou nejčastější výživové a psychologické příčiny chutí na sladké a co s tím.

  1. Nedostatek energie

Chutě na sladké se objevují nejčastěji ve chvíli, kdy jsme v energetické nerovnováze a máme bud příliš nízký příjem nebo vyšší výdej a následkem toho nám prostě jednoduše chybí energie. Může se jednat o nedostatečný příjem z důvodu nějaké diety, hladovění, nepravidelného režimu, nedostatku spánku či po intenzivním sportovním výkonu. Energii také vydáváme i při psychickém vypětí a stresu.

Cukr je nejrychlejším zdrojem energie, proto jej tělo vyžaduje při jejím nedostatku. Jde o přirozený sebezáchovný pud těla, s kterým jde těžko bojovat. Sníst tabulku mléčné čokolády pokaždé když hubnete, málo spíte nebo více sportujete, nebude však ale asi to pravé. Zkuste si dopřát sladké ve zdravější formě (např. ovoce, hořká čokoláda s vysokým procentem kakaa, tvarohové dezerty, raw tyčinky) a zaměřte se více na prevenci těchto stavů – nehladovte, jezte pravidelně a pokud více vydáváte (fyzicky i psychicky), tak tomu uzpůsobte i váš denní příjem a více odpočívejte.

  1. Nedostatek komplexních sacharidů

Mnoho lidí ve snaze hubnout či jíst zdravě vynechává přílohy a pečivo, které jsou však zdrojem sacharidů. Po klasickém dietním obědě typu salát s masem nás proto zákonitě můžou odpoledne začít honit chutě na sladké. Nedostatek sacharidů se projevuje poklesem cukru v krvi a chuť na sladké je jedním z hlavních signálů. K poklesu sacharidů však může dojít také po intenzivní sportovní aktivitě či opět psychickém vypětí, kdy si tělo energii bere primárně ze sacharidů. Je proto důležité umět vhodně sacharidy do svého jídelníčku zařadit a předcházet tak poklesům glykemie. Jezte proto co nejvíce potravin s nízkým glykemickým indexem (komplexní sacharidy), které uvolňují sacharidy pomaleji a postupně. Vhodnou volbou jsou celozrnné obiloviny a celozrnné pečivo.

  1. Hormonální změny před menstruací

Před menstruací se u mnoha žen objevují zvýšené chutě na sladké a je to zcela normální a přirozené. Je to způsobeno hormonálními změnami a zvýšením bazálního metabolismu (až o cca 2000 kJ), tedy vyšší potřebou energie. Chutě na čokoládu před menstruací mohou být tedy způsobeny nejen potřebou energie, ale také nedostatkem železa a hořčíku, které čokoláda obsahuje. Před menstruací se proto nebojte přidat na množství jídla nebo si dovolte jednou za měsíc zahřešit nějakou sladkostí.

  1. Psychologické příčiny

Sladké máme odmalička spojené s odměnou, potěšením, prostě něčím pozitivním. A právě ve stresu, špatné náladě či krizi saháme po sladkém, abychom si nejen připomněli ten uklidňující stav, ale také protože sladké pomáhá zvyšovat hladinu serotoninu, který stabilizuje naší psychiku. Je tedy velmi zrádné právě v období stresu po sobě chtít zcela sladké vyřadit. Pokud však po sladkém saháme pokaždé, když nás někdo rozhodí, naštve, ublíží nebo jsme nespokojení a z jídla se stává jediná útěcha či náhrada pozitivních pocitů, může dojít až k psychické závislosti na sladkém či poruše příjmu potravy.

Ať už jsou příčiny chutí na sladké fyziologické nebo psychické, rozhodně stojí za to naučit se je uspokojovat zdravější formou, naučit se také naše emocionální potřeby uspokojovat i jinak než jídlem a také chutím na sladké předcházet vyváženým a pestrým jídelníčkem.

Článek byl publikován na stránkách Vím, co jím.

Pokud Vás zajímá, jak vypadá takový jídelníček na snížení chutí na sladké, tak si ho ZDARMA můžete stáhnout >>tady<<.

Mgr. Zuzana Douchova
Psycholožka, koučka a nutriční poradkyně