Jablečný chlebík s ořechy a javorovým sirupem

Jablka, vlašské ořechy a skořice patří k podzimu a jsou také hlavními surovinami tohoto výborného jablečného moučníku, který je nízkotučný a doslazený javorovým sirupem.

Chlebík jako zákusek i na snídani

Jablečný chlebík je skvělý nejen jako moučník, ale můžete ho i posnídat, protože obsahuje všechny potřebné živiny, které po ráno organismus potřebuje – celozrnná mouka je zdrojem komplexních sacharidů, jablka a javorový sirup jsou zdrojem jednoduchých cukrů s vitamíny a ořechy zdrojem zdravých tuků v podobě esenciálních mastných kyselin. Jen ještě doplňte bílkoviny ve formě polotučného jogurtu, kefíru či tvarohu a máte vyváženou a zdravou snídani.

Javorový sirup má svou specifickou vůni a chuť mírně připomínající karamel. Je sladší než běžný bílý cukr, proto ho spotřebujete daleko menší množství a navíc obsahuje poměrně vysoké množství manganu a také vitamíny skupiny B, železo, vápník a antioxidanty. Pokud ho doma nemáte, můžete použít v receptu i med, čekankový sirup nebo vaše jiné oblíbené sladidlo.

Pro bezlepkovou variantu použijte napří. rýžovou mouku nebo najemno rozmixované bezlepkové ovesné vločky.

SUROVINY (na chlebovou formu):

Mouka celozrnná 100 g

Mouka špaldová celozrnná 150 g

Skořice mletá  1 lžíce

Oříšek muškátový  špetka

Zázvor mletý  1 lžička

Sůl špetka

Kypřící prášek  1 lžička

Soda na pečení 1 lžička

Vejce 2 ks

Javorový sirup  130 g a více dle potřeby

Jablka 400 g (3 ks)

Ořechy vlašské 50 g

Olej rostlinný (slunečnicový nebo řepkový)  50 ml

Citrónová šťáva 1 lžíce

Jogurt bílý 150 g

POSTUP:

Předehřejeme si troubu na 180 ° C. Jablka pokrájíme na drobné kostičky (nebo nastrouháme na hrubo), pokapeme citrónovou šťávou a dáme stranou. Vlašské ořechy pokrájíme na kousky a orestujeme na sucho na pánvi. Mouky smícháme se skořicí, mletým muškátovým oříškem, zázvorem, sodou, kypřícím práškem a špetkou soli. Přidáme vejce, javorový sirup, olej, jogurt a vmícháme jablka a nadrcené vlašské ořechy. Vše důkladně promícháme a ochutnáme. V případě potřeby ještě dosladíme. Těsto vlijeme do chlebové formy a pečeme na 180 ° C cca 30-40 minut.

 😋 FIT KOLÁČE PRO CELOU RODINU

Více mých zdravých koláčů najdete v mé ekuchařce >>Fitmlsky, kterou si stáhněte tady. a ochutnejte různé koláče, bábovky, dorty, muffiny, sušenky a další dobroty, které jsou bez přidaného cukru a bílé mouky a většina receptů je i v bezlepkové verzi.

Mgr. Zuzana Douchova
Psycholožka, koučka a nutriční poradkyně

Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ 

Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖