Batátové bezlepkové brownies

Batátové brownies jsou výbornou zdravou svačinkou pro děti i dospělé. Neobsahují rafinovaný cukr, tuk ani bílou mouku a přesto jsou vláčné a sladké. Datlový sirup dodá sladkost, mleté mandle a rýžová mouka jsou vhodné pro bezlepkovou dietu.

Zdravé batáty na sladko
Batáty jsou sladké brambory, a proto se skvěle hodí na přípravu různých dezertů a moučníků. Těsto je díky nim vláčné a plné živin. Batáty jsou výborným zdrojem vlákniny, vitamínů A, B, C a také hořčíku, draslíku a manganu. Batátové brownies jsou oslazené pouze datlovým sirupem, ale můžete nahradit i klasickým medem. Těsto jsem zahustila mletými mandlemi a rýžovou moukou. Rýžová mouka je vhodná pro bezlepkovou dietu, neobsahuje lepek a je lehce stravitelná. Tato mouka má skvělou pojivost a hodí se tak na pečení moučníků.

BBB

SUROVINY :
batáty 800 g (1 střední sladká brambora)
mouka rýžová 100 g
mandle 100 g
vanilkový extrakt 1 lžička (5 g)
kakao 50 g
sůl špetka
sirup datlový 100 g

POSTUP:
Oloupané batáty pokrájíme na kousky a dáme vařit do vroucí vody do změknutí na cca 20-25 minut. Poté batáty slijeme a rozmixujeme na hladké pyré. Mandle si na sucho na pánvi orestujeme a pak rozmixujeme dohladka. Pyré smícháme s datlovým sirupem, mletými mandlemi, rýžovou moukou, špetkou soli, vanilkovým extraktem a kakaem. Nalijeme těsto na plech vyložený pečícím papírem a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C cca 20-25 minut.

Foto: Tomáš Martínez

Recept byl publikován na stránkách Vím, co jím.

Mgr. Zuzana Douchova
Psycholožka, koučka a nutriční poradkyně

Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ 

Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖