Vyzkoušejte můj oblíbený recept na odlehčenou verzi zelňačky s uzeným tempehem. Polévka je výborná a navíc i plná přirozených probiotik z kysaného zelí a tempehu pro lepší imunitu a je také bez laktózy a lepku.
Místo klasické tučné uzeniny v zelňačce používám uzený tempeh, který je skvělým zdrojem rostlinných bílkovin, vitamínu B a navíc i probiotik, které podporují správnou funkci imunitního systému. Tempeh stejně jako tofu se vyrábí ze sójových bobů, ale na rozdíl od tofu je vyráběný fermentací. Tempeh doporučuji před konzumací opéct na pánvi, aby byl křupavější a lépe vynikla jeho chuť. Tempeh se dá použít všude tam, kde byste normálně použili uzené vepřové maso nebo slaninu. Můžete také vyzkoušet tempeh neuzený a neochucený, ale pak jej na trošce oleje osmažte a zakápněte kvalitní sójovou omáčkou.
Klasickou smetanu v zelňačce nahrazuji sójovou smetanu, která má podobnou konzistenci jako kravská smetana a neobsahuje laktózu. Na zahuštění používám bezlepkovou kukuřičnou mouku, která je dobře stravitelná a chuťově neutrální. Na závěr do polévky přidávám i syrové kysaného zelí pro zachování všech důležitých živin a dalších probiotik. Kysané zelí je nepostradatelným zdrojem vitamínů, vlákniny a probiotik, které zvyšující obranyschopnost organismu.
tempeh uzený 200 g
cibule 1 střední kus, nakrájená najemno
rostlinný olej 2 lžíce
sladká paprika 2 lžičky
uzená paprika 1 lžička
bobkový list 3 kusy
kmín celý 1 lžička
nové koření 3 kuličky
mouka bezlepková kukuřičná 2 lžíce
kysané zelí 2 hrnky (nechte si stranou šťávu z kysaného zelí na dochucování)
mrkev 2 větší kusy, pokrájené na kolečka
brambory 300 g
voda nebo zeleninový vývar cca 700 ml
smetana sójová 100 ml
sůl, pepř špetka
Na pánvi rozehřejeme 1 lžíci oleje a opečeme na kostky pokrájený tempeh do křupava. Pak v hrnci na druhé lžíci oleje orestujeme cibuli do zlatova, pak přidáme koření a mouku a důkladně vše promícháme. Pak i pokrájenou mrkev, brambory a 1 hrnek kysaného zelí, zalijeme vodou nebo vývarem. Vaříme cca 15-20 min do změknutí zeleniny. Na závěr vmícháme smetanu a tempeh a krátce provaříme. Odstavíme hrnec a přidáme druhý hrnek kysaného zelí a vše zamícháme. Kdo má rád zelňačku kyselejší, přidá ještě šťávu z kysaného zelí.
Recept byl certifikován Vím, co jím.
Další mé zdravé recepty najdete ve Fit jídelníčku, který si můžete stáhnout buď ve verzi pro redukci nadváhy, udržení si hmotnosti nebo přibírání. Jídelníčky se jen liší porcemi a energetickým příjmem. Jinak všechny obsahují recepty na snídaně, svačiny, obědy a večeře i s možností bezlepkových a bezlaktózových variant.
👉Více o FIT JÍDELNÍČKU najdete >> tady.
Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ
Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖