Jogurtový velikonoční zajíček

Zajíc je tradičním symbolem Velikonoc stejně jako beránek nebo kraslice. Zkuste si ho letos upéct v odlehčené verzi z jogurtového těsta, slazeného pouze medem, s minimem tuku a s příchutí mandlí nebo vanilky. 

Tipy na pečení velikonočního zajíce

Základem je pečící forma na zajíce, kterou můžete zakoupit z různých materiálů a v různých velikostech. Tento recept je na formu 21 cm. Keramické či plechové formy je nutné důkladně vymazat (olejem, máslem) a vysypat moukou (špaldovou), aby zajíc šel dobře vyklopit. Nebo vyzkoušejte silikonovou formu, kterou nemusíte dopředu vymazávat vůbec. Množství surovin tak uzpůsobte velikosti formy na pečení. 

Odlehčený zajíc

Tradiční recepty na velikonoční zajíčky jsou plné másla, cukru a bílé mouky. Vyzkoušejte tuhle odlehčenou a zdravější verzi s medem, z celozrnné špaldové mouky a s mimimem tuku. Vláčnost těsta zajistí bílý jogurt, který skvěle nahrazuje z části chybějící máslo. Pro zvýraznění chuti těsta nahraďte ještě z části mouku rozmixovanými mandlemi a pokud chcete pouze mandlovou příchuť zajíce, kápněte i mandlovou esenci do těsta nebo zůstaňte u klasiky – vanilkové esence. Kdo chce strakatého zajíce, může polovinu těsta dochutit kakaem. 

Jogurtový zajíček

SUROVINY:

Celozrnný špaldová mouka (nebo bezlepková) 150 g

Mandle loupané 50 g

Máslo nebo olej řepkový 50 g

Med 120 g (nebo jiný sirup)

Jogurt polotučný 200 g

Vejce 2ks

Vanilkový nebo mandlový extrakt 1 lžička

Kypřící prášek do pečiva 12 g (2 lžičky)

Kakao 20 g

POSTUP:

Troubu si předehřejeme na 180°C. V míse si nejdříve rozmícháme vejce, med, jogurt a přidáme vanilkovou nebo mandlovou esenci. Mandle na sucho na pánvi opražíme a pak rozmixujeme najemno na hladkou mouku a spolu s moukou a kypřícím práškem vsypeme do směsi z vajec, medu a jogurtu. Důkladně promícháme a třetinu těsta si odlijeme a přimícháme kakao. Nekakaové těsto vlijeme do předem vymazané a vysypané formy a přilijeme kakaový zbytek, který zamícháme špejlí. Pečeme cca 40-50 minut. Po vyjmutí z trouby necháme zajíce vychladnout a pak vyjmeme.

Recept byl publikován na Vím, co jím. 

FIT RECEPTY na každý den

Více zdravých receptů najdete v mém Fit jídelníčku >>tady. Vybrat si můžete ze tří variant – redukční, udržovací i přibírací.

Mgr. Zuzana Douchova
Psycholožka, koučka a nutriční poradkyně

Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ 

Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖