Neumíte si představit odpolední kávu bez moučníku? Upečte si tuhle zdravou banánovou bábovku a zamlsejte si bez výčitek. Je totiž slazená pouze banány a medem a díky celozrnné špaldové mouce dodá i spoustu živin.
Díky banánům je tato bábovka krásně vláčná a přirozeně sladká, doporučuji použít do těsta banány již zralejší. Banány také doplní našemu organismu draslík, vitamín B6, mangan, vitamín C a vlákninu. Špaldová celozrnná mouka má oproti bílé pšeničné mouce zachované všechny živiny a je bohatým zdrojem vitamínů skupiny B, hořčíku, fosforu, zinku, železa a draslíku. Na pečení bábovky jsem si oblíbila silikonovou formu, která se nemusí již vymazávat tukem a vysypávat moukou. Na doslazení těsta stačí už jen med či jiné přírodní sladidlo.
SUROVINY:
mouka celozrnná špaldová 2 hrnky (300 g)
sůl špetka (1 g)
kypřící prášek 1 balení (12 g)
olej řepkový 1/3 hrnku (100 g)
banán 4 menší ks (360 g)
kakao 2 lžíce (20 g)
jogurt bílý do 3 % tuku 200 g
med 1/3 hrnku (150 g)
vanilkový extrakt 1 lžička (5 g)
citrónová šťáva 1 lžíce (10 g)
vejce 2 ks (100 g)
POSTUP:
Nejdříve smícháme v míse tekuté ingredience – vejce, olej, jogurt, med a vanilkový extrakt a vše spojíme. Banány rozmačkáme, zakápneme citrónovou šťávou a přidáme k těstu a opět důkladně promícháme. Na závěr přisypeme mouku, kypřící prášek a špetku soli. Do silikonové formy na bábovku (nebo klasické bábovkové formy, kterou je nutné vymazat tukem a vysypat moukou) nalijeme polovinu těsta. Druhou polovinu těsta dochutíme kakaem a nalijeme do formy. Pečeme v předehřáté troubě na 180 ° C cca 40 minut.
Recept byl certifikován Vím,co jím.
Chutnají vám mé recepty? Další moučníky, dezerty, koláče a dorty ve zdravé a odlehčené verzi najdete v mé ekuchařce >>Fitmlsky tady<<.
Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ
Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖