Šťavnaté dlouho pečené masíčko na čerstvém zázvoru dělám již léta, ale tentokrát jsem zkusila s netradičními pohankovými knedlíky.
Pohankové knedlíky jsou skvělou bezlepkovou alternativou klasických knedlíků a k hovězímu na zázvoru prostě patří! Doporučuji z těsta vytvořit raději menší válečky, aby se dobře provařily. Pokud by se vám knedlíky i tak nedovařily, pokrájejte je na kolečka a dejte ještě na chvíli dopéct v troubě na pečícím papíru. Také doporučuji použít kvalitní sójovou omáčku a dávkovat ji postupně, aby nedošlo k přesolení. Každá sójová omáčka je jinak slaná. Samotnou omáčku a maso již není třeba solit.
SUROVINY na 4 porce:
hovězí zadní 500g
olej řepkový 2 lžíce
cibule 2 ks
zázvor čerstvý 50g
česnek 4 ks
koriandr čerstvý 1 hrst
sůl, pepř špetka
badyán lžička
sójová omáčka 100ml
citrónová šťáva 1 lžíce
rajčatový protlak 3 lžíce
hovězí vývar 500ml
Pohanka loupaná 250g
Mouka pohanková 40g
vejce 1 ks
POSTUP:
Čerstvý oloupaný zázvor, česnek, cibuli a čerstvý koriandr rozmixujeme na hladkou pastu. Maso pokrájíme na menší kousky a v hrnci zprudka orestujeme na rozpáleném oleji. Maso přidáváme do hrnce po částech, aby se stihlo pořádně zatáhnout, a pak dáme stranou. Ve stejném hrnci pak orestujeme zázvorovou pastu, kterou podlijeme trochou vody a spojíme tak s výpekem z masa. Přidáme koření, citrónovou šťávu, rajčatový protlak, sójovou omáčkou, promícháme a přidáme opečené maso i se šťávou z masa. Zalijeme vývarem a přendáme do trouby předehřáté na 160 ° C, kde dusíme pod poklicí alespoň 2 hodiny. Na závěr dáme zpět na plotnu a zredukujeme omáčku do požadované konzistence. Mezitím si připravíme knedlíky. Pohanku uvaříme dle návodu a necháme vychladnout. Přidáme vejce, sůl, pepř a mouku. Důkladně promícháme a těsto rozdělíme na 3 menší díly. Z každého dílu navlhčenýma rukama vytvoříme válečky. Připravíme si 3 kusy alobalu a potravinové fólie. Každý knedlík nejdříve zabalíme do potravinářské fólie a pak do alobalu. Zabalíme jako bonbon a pořádně na stranách zatočíme a přitiskneme okraje k sobě. Vaříme ve vroucí vodě cca 20 min a po 10 minutách knedlíky obrátíme. Po uvaření rozbalíme a pokrájíme navlhčeným nožem či nití. V případě potřeby dopečeme v troubě.
Foto: Tomáš Martínez
Recept byl publikován na stránkách Vím, co jím.
Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ
Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖