Zapečená čekanka

Čekanka je skvělá nejen do salátu, ale i do trouby! Vyzkoušejte tuhle zapečenou čekanku s kuřecím masem, žampiony a jogurtem.

ČEKANKA V KUCHYNI

Bílá čekanka má jemně nahořklou chuť, proto doporučuji před konzumací čekanku důkladně opláchnout, odstranit svrchní listy a odříznout spodní část kořene, který je nejvíce hořký.  Čekankové puky můžeme rozdělit na jednotlivé listy, které přidáváme do zeleninového salátu nebo je naplnit masovou či vegetariánskou směsí a dát zapéct. Čekankové puky se však dají také spařit či grilovat v celku jako zeleninová příloha.

Zapečená čekanka

SUROVINY na 2 porce:
Čekanka bílá 400 g (cca 4 puky)
Víno bílé 50 g
Kuřecí prsa 300 g
Žampióny bílé 350 g
Rajčata 350 g
Česnek 10 g
cibule červená 100 g
Vejce 2 ks 100 g
Pepř, sůl dle chuti
Petrželová nať hrstka
oříšek muškátový špetka
Olej olivový 2 lžíce
Sýr parmezán 20 g
Jogurt bílý 200 g

POSTUP:
Nejdříve si předehřejeme troubu na 180°C a připravíme si masovou směs. Cibuli a česnek si pokrájíme najemno a na oleji orestujeme. Pak přidáme na kostky pokrájená kuřecí prsa a žampiony a restujeme do opečení. Poté přidáme pokrájená rajčata a přilijeme bílé víno a necháme chvíli provařit. Směs odstavíme. Bílý jogurt smícháme s vejci, pepřem, nastrouhaným muškátovým oříškem a pokrájenou petrželkou. Zapékací misku lehce vymažeme olejem a poklademe rozpůlenými puky čekanky, na které poklademe masovou směs. Zalijeme jogurtovou směsí a navrch posypeme nastrouhaný parmazán. Dáme to trouby péct na 20-30 minut a na závěr zapneme gril, aby se udělala křupavá kůrka. Podáváme s celozrnným pečivem nebo těstovinami.

Tento recept můžete využít i jakoukoli jinou zeleninou, např. pórkem. 

Foto: Tomáš Martínez

Mgr. Zuzana Douchova
Psycholožka, koučka a nutriční poradkyně

Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ 

Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖