Řepový čokoládový koláč

Mám pro Vás sladký tip nejen na Valentýna – čokoládovo řepový koláč ve tvaru srdce. Přirozeně sladkou červenou řepu v kombinaci s kvalitní hořkou čokoládou si prostě zamilujete!

Čokoládovo-řepový koláč

Nejen láska prochází žaludkem, ale i naše zdraví. Proto je tento koláč vyroben z kvalitních a zdraví prospěšných surovin. Bílou mouku jsem nahradila celozrnnou špaldovou, která dodá dezertu krásně oříškovou chuť a našemu tělu potřebnou vlákninu, vitamíny a minerály. Na oslazení těsta jsem použila med, ale můžete nahradit jakýmkoli jiným přirozeným sladidlem – například čekankovým nebo datlovým sirupem. Skvěle chutnají a dosladí i namočené a rozmixované datle. Máslo lze zcela nahradit rostlinným řepkovým olejem, který neobsahuje cholesterol a je výborným zdrojem esenciálních mastných kyselin. Čokoládu použijte pouze kvalitní hořkou s vysokým obsahem kakaa. Kakao je plné antioxidantů a minerálů, působí velmi pozitivně na naši nervovou a cévní soustavu. Červená řepa je zdrojem kyseliny listové, vitamínu C, draslíku, železa a antioxidantů. Podporuje tak náš imunitní, kardiovaskulární a nervový systém. Řepu do koláče doporučuji raději pečenou nežli vařenou, protože pečením získává řepa lepší a sladší chuť. Pokud nemáte koláčovou formu ve tvaru srdce, upečte koláč v klasické kulaté menší formě.

Čokoládový řepový koláč

SUROVINY :

řepa červená 300 g

mouka celozrnná špaldová 150 g

vejce 3 ks 150 g

med 130 g a více dle chuti

skořice mletá 1 lžička 5 g

kakao 30 g

kypřící prášek 1/2 sáčku 6 g

sůl špetka

olej řepkový 50 g

čokoláda hořká 100 g

POSTUP:

Omytou červenou řepu si zabalíme do alobalu a dáme péct do trouby na 180°C alespoň na hodinu. Vychladlou a oloupanou řepu poté rozmixujeme na hladké pyré. Smícháme se třemi žloutky, medem, olejem, rozpuštěnou čokoládou a důkladně promícháme. Přisypeme mouku s kypřícím práškem, kakaem, špetkou soli a opět důkladně promícháme. Z bílků si vyšleháme pevný sníh a postupně ho opatrně vmícháme do těsta. Těsto ochutnejte a v případě potřeby ještě doslaďte. Hotové těsto přelijeme do koláčové menší formy a pečeme na 180°C cca 30 minut.

Recept byl publikován na stránkách Vím, co jím.

Stáhněte si zdarma moji ekuchařku Čokomlsky plnou dalších zdravých čoko dobrot >> tady.

Mgr. Zuzana Douchova
Psycholožka, koučka a nutriční poradkyně

Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ 

Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖