Tvarohové linecké cukroví

Linecké cukroví se peče na Vánoce snad v každé domácnosti. Vyzkoušejte letos trochu netradiční zdravou variantu lineckého bez bílé mouky, másla a cukru. Linecké jsou krásně vláčné díky tvarohu, který navíc doplní cukroví o sytící bílkoviny.

Jak na zdravé linecké

Základem klasického lineckého cukroví je bílá mouka, cukr a máslo. Mnozí se tak cukroví musí z důvodu přílišné sladkosti, tučnosti či obsahu lepku vyhnout či jej výrazně omezit. Linecké však můžete připravit i zdravěji a dopřát si jej bez výčitek.

  • Místo bílé pšeničné mouky používám špaldovou, která má příjemnou lehce oříškovou chuť a skvěle se tak hodí na pečení cukroví. Pro bezlepkovou variantu použijte například mouku pohankovou, která zaručí výslednou křehkost cukroví.
  • Máslo v rozumné míře určitě neuškodí, ale kdo si chce pohlídat obsah nasycených mastných kyselin i o Vánocích nebo preferuje rostlinné zdroje tuků, může použít místo másla rostlinný tuk Heru.
  • Cukr rovněž není třeba, vystačíte si s přírodními sladidly, jako je med, čekankový, agávový či datlový sirup. Mají vyšší sladivost než klasický cukr a proto spotřebujete výrazně menší množství.
  • Používám do těsta na linecké i tvaroh pro doplnění bílkovin, zvláčnění těsta a tvaroh skvěle z části nahradí i tuk.

Tvarohové linecké cukroví

SUROVINY na cca 90 ks, 4 plechy:

mouka celozrnná špaldová 360 g

tvaroh polotučný 250 g

máslo nebo Hera 130 g

sirup agáve, med nebo čekankový 120 g a více dle chuti

sůl špetka

žloutek 1 ks

citronová kůra špetka

marmeláda rybízová cca 80 g na slepování

POSTUP:

Tvaroh smícháme se změklým máslem, sirupem, solí, žloutkem a citrónovou kůrou. Vše důkladně promícháme a postupně přisypeme mouku a rukama vytvoříme hladké těsto. Těsto ochutnejte a v případě potřeby ještě doslaďte. Těsto pak zabalíme do fólie nebo sáčku a dáme do lednice přes noc odležet. Pak si předehřejeme troubu na 175 ° C a z těsta vytvoříme několik menších kusů, které na pomoučněném vále válečkem rozválíme na tenký plát. Vykrajujeme požadované tvary formičkou a klademe na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme cca 10-12 minut dozlatova. Vychladlé linecké slepíme dohromady marmeládou a dáme do krabice uležet.

Recept byl certifikovaný Vím, co jím.

SPECIÁLNÍ VÁNOČNÍ EKUCHAŘKA 💖🎄

Další výborné a zdravé recepty na vánoční cukroví najdete v mé speciální ekuchařce Chrismlsky >>tady.  Ať můžete mlsat bez výčitek i o Vánocích.

Mgr. Zuzana Douchova
Psycholožka, koučka a nutriční poradkyně

Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ 

Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖