fbpx

Třešňové brownies

Slaďoučké a šťavnaté třešně v kombinaci s hořkou čokoládou. Do těhle odlehčených a vláčných brownies se prostě zamilujete.

Ráda peču zdravé dobroty, které uspokojí i ty nejmlsnější milovníky sladkých dezertů a zároveň prospějí i našemu zdraví a dokonce je můžeme i když hubneme, protože jsou nízkotučné a bez přidaného bílého cukru. Tyhle brownies obsahují kvalitní hořkou čokoládu, která na rozdíl od té mléčné nebo bílé obsahuje méně cukru a je zdrojem antioxidantů, hořčíku, železa a vlákniny. Díky vláknině nás hořká čokoláda i více zasytí a proto stačí jen pár kostiček. Navíc má čokoláda povzbuzující a antidepresivní účinky, dělá nám tak dobře fyzicky i psychicky, a zvlášť když jsme ve stresu, unavení nebo máme nějaké emočně vypjaté chvíle. Třešně jsou zase výborným zdrojem draslíku, který potřebujeme na správnou funkci nervů, srdce i svalů. Svou krásnou červenou barvu mají díky vysokému obsahu antokyanů, které mají řadu pozitivních účinků na naše zdraví, například jsou protizánětlivé a chrání naše cévy.

 

Zdravé brownies

Mouky je v tomto dezertu minimum. Základem těsta jsou totiž vyšlehané bílky, které tvoří hlavní část čokoládové hmoty. Proto jsou tyhle brownies opravdu lehoučké a přesto díky bílkům výživné a dobře zasytí. Místo klasické bílé mouky jsem použila celozrnnou špaldovou mouku, která obsahuje oproti bílé mouce spoustu vitamínů, minerálů a vlákninu. Navíc má příjemnou oříškovou příchuť a skvěle se hodí na pečení sladkých dezertů. Pro bezlepkovou dietu použijte rýžovou mouku nebo bezlepkovou univerzální mouku. Brownies jsem osladila datlovým sirupem, ale můžete použít i med, čekankový sirup, javorový sirup, nebo cokoli máte doma při ruce jako zdravější sladidlo. Množství tuku jsem ubrala také na minimum, je tam přes polovinu méně tuku než v klasických brownies, a přesto jsou chuťově vynikající a rozdíl nepoznáte. Použila jsem kokosový olej, který krásně zatuhne při vychlazení a brownies jsou pak hezky kompaktní. Také je kokosový olej vhodný pro bezlaktózovou dietu. Můžete však použít i klasické máslo. Jen se vyhněte jiným rostlinným olejům, brownies by pak nedržely moc pohromadě :).

SUROVINY:

Třešně vypeckované 250 g 

Mouka celozrnná špaldová (nebo rýžová) 80 g

Sůl špetka

Skořice mletá 1 lžička

Kakao holandské 20 g

Vejce 4 ks

Kokosový olej 60 g

Datlový sirup 150 g

Kvalitní hořká čokoláda 100 g

Nepovinný rum 1 lžíce

POSTUP:

Předehřejeme si troubu na 180 C a menší plech vyložíme pečícím papírem. Do hrnce rozlámeme čokoládu, přisypeme kakao, datlový sirup, lžičku skořice a kokosový olej. Zalijeme 100 ml vody a necháme na plotně rozpustit. Pak dáme směs vychladnout. Mezitím vypeckujeme třešně a můžeme pokapat troškou rumu. Poté si oddělíme žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Žloutky zapracujeme do vychladlé čokoládové směsi a postupně přisypáváme mouku a důkladně promícháme. Na závěr lžící opatrně vmícháme sníh, aby těsto zůstalo nadýchané. Vylijeme na pekáč, poklademe třešněmi a dáme péct do trouby na cca 30 minut. Po vychladnutí můžeme nakrájet a jíst ještě za tepla nebo si brownies vychladíme v lednici.

Pro čokomilovníky jsem vytvořila celou ekuchařku Čokomlsky, kde najdete samé zdravé čokoládové dezerty a většina z nich je i bez lepku a laktózy. Ekuchařku si můžete ZDARMA stáhnout >>tady<<.

Mgr. Zuzana Douchova
Psycholožka, koučka a nutriční poradkyně