Slaďoučké a šťavnaté třešně v kombinaci s hořkou čokoládou. Do těhle odlehčených a vláčných brownies se prostě zamilujete.
Ráda peču zdravé dobroty, které uspokojí i ty nejmlsnější milovníky sladkých dezertů a zároveň prospějí i našemu zdraví a dokonce je můžeme i když hubneme, protože jsou nízkotučné a bez přidaného bílého cukru.
Tyhle brownies obsahují kvalitní hořkou čokoládu, která na rozdíl od té mléčné nebo bílé obsahuje méně cukru a je zdrojem antioxidantů, hořčíku, železa a vlákniny. Díky vláknině nás hořká čokoláda i více zasytí a proto stačí jen pár kostiček. Navíc má čokoláda povzbuzující a antidepresivní účinky, dělá nám tak dobře fyzicky i psychicky, a zvlášť když jsme ve stresu, unavení nebo máme nějaké emočně vypjaté chvíle.
Třešně jsou zase výborným zdrojem draslíku, který potřebujeme na správnou funkci nervů, srdce i svalů. Svou krásnou červenou barvu mají díky vysokému obsahu antokyanů, které mají řadu pozitivních účinků na naše zdraví, například jsou protizánětlivé a chrání naše cévy.
Třešně můžete nahradit klidně jahodami nebo jiným oblíbeným ovocem!
Mouky je v tomto dezertu minimum. Základem těsta jsou totiž vyšlehané bílky, které tvoří hlavní část čokoládové hmoty. Proto jsou tyhle brownies opravdu lehoučké a přesto díky bílkům výživné a dobře zasytí.
SUROVINY:
Třešně vypeckované 250 g
Mouka celozrnná špaldová (nebo rýžová) 80 g
Sůl špetka
Skořice mletá 1 lžička
Kakao holandské 20 g
Vejce 4 ks
Kokosový olej 60 g
Datlový sirup 150 g
Kvalitní hořká čokoláda 100 g
Nepovinný rum 1 lžíce
POSTUP:
Předehřejeme si troubu na 180 C a menší plech vyložíme pečícím papírem. Do hrnce rozlámeme čokoládu, přisypeme kakao, datlový sirup, lžičku skořice a kokosový olej. Zalijeme 100 ml vody a necháme na plotně rozpustit. Pak dáme směs vychladnout. Mezitím vypeckujeme třešně a můžeme pokapat troškou rumu. Poté si oddělíme žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Žloutky zapracujeme do vychladlé čokoládové směsi a postupně přisypáváme mouku a důkladně promícháme. Na závěr lžící opatrně vmícháme sníh, aby těsto zůstalo nadýchané. Vylijeme na pekáč, poklademe třešněmi a dáme péct do trouby na cca 30 minut. Po vychladnutí můžeme nakrájet a jíst ještě za tepla nebo si brownies vychladíme v lednici.
Pro čokomilovníky jsem vytvořila celou ekuchařku Čokomlsky, kde najdete samé zdravé čokoládové dezerty a většina z nich je i bez lepku a laktózy. Ekuchařku si můžete ZDARMA stáhnout >>tady<<.
Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ
Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖