Super potraviny je označení pro potraviny, které stojí za to jíst pravidelně, protože jsou vysoce nutričně kvalitní, léčivé a zdraví prospěšné. Nemusíme však hledat mezi exotickými, drahými potravinami ani výživovými doplňky! Vystačíme si s českými potravinami, které seženete v běžném obchodě, na zahrádce nebo v lese. Super potravinou totiž může být i takový obyčejný český česnek, borůvky nebo kysané zelí.
Název “super potravina” je spíše marketingové označení potravin, které obsahují vysoké množství určitých živin jako jsou například esenciální mastné kyseliny, aminokyseliny, vitamíny, minerály, vlákninu, antioxidanty, enzymy, apod. Obecně se jedná o potraviny, které jsou základem zdravé výživy a jejich pravidelnou konzumací podporujeme celkově naše zdraví, fyzické i psychické.
Super potraviny jsou tak výbornou prevencí řady chronických a civilizačních onemocněních a pomáhají v jejich léčbě. Neznamená to však, že by nás jedna konkrétní super potravina mohla ze všeho uzdravit! Důležitá je vždy pestrost jídelníčku a celková naše životospráva.
Mezi super potraviny, které najdeme v běžném obchodě či na zahrádce, řadíme například:
V obchodem se zdravou výživou můžeme pokračovat různými zelenými potravinami jako je zelený ječmen, chlorella, mořské řasy, nebo kustovnicí čínskou, fermentovaným kimchi či miso pastou až po různé čínské houby. Super potravinou však může být i hlíva ústřičná a stejně tak antioxidační účinky má například i zelený čaj nebo kvalitní hořká čokoláda.
Sami vidíte, že předponou “super” bychom mohli označit jakoukoli potravinu, která spadá do kategorie zdravé a léčivé výživy. České super potraviny jsou z hlediska nutričního složení stejně hodnotné jako ty exotické a navíc jsou pro náš organismus i peněženku lokální zdroje daleko vhodnější.
Kysané zelí se oprávněně často nazývá českou super potravinou číslo 1. Obsahuje bakterie mléčného kvašení, které chrání a obnovují střevní mikroflóru, zvláště po dobrání antibiotik. Jako všechny ostatní fermentované (kvašené) potraviny je tak zelí zdrojem přirozených probiotik, které podporují správnou funkci imunitního systému. Kysané zelí je navíc cenným zdrojem vlákniny, vitamínu C a K, z minerálů je zastoupen hlavně draslík, hořčík a vápník. Kysané zelí je ideální konzumovat v syrovém stavu (pijte i šťávu z kysaného zelí) jako zeleninovou přílohu nebo do salátu.
Výhodou kysaného zelí je jeho celoroční dostupnost a hlavně v zimním období je úžasným zdrojem cenných živin. Kvašené zelí je nejlepší doma vyrobené, ale pokud preferujete kupované, volte vždy nepasterizované kysané zelí jen se solí a kmínem, které má zachované živé kultury. Vyhněte se kysanému zelí ve slaném nálevu, s konzervanty či sterilizovanému zelí, které jsou o cenné živiny ochuzeny.
Vyzkoušejte můj oblíbený recept na odlehčenou verzi zelňačky s uzeným tempehem. Polévka je plná přirozených probiotik z kysaného zelí a tempehu pro lepší imunitu a je také bez laktózy a lepku.
Místo klasické tučné uzeniny v zelňačce používám tempeh, který je skvělým zdrojem rostlinných bílkovin, vitamínu B a navíc i probiotik, které podporují správnou funkci imunitního systému. Tempeh doporučuji před konzumací opéct na pánvi, aby byl křupavější a lépe vynikla jeho chuť. Můžete vyzkoušet tempeh uzeny, nebo i neuzený a neochucený, ale pak jej na trošce oleje osmažte a zakápněte kvalitní sójovou omáčkou. Klasickou smetanu v zelňačce nahrazuji sójovou smetanou, která má podobnou konzistenci jako kravská smetana a neobsahuje laktózu. Na zahuštění používám bezlepkovou kukuřičnou mouku, která je dobře stravitelná a chuťově neutrální. Na závěr do polévky přidávám hrnek syrové kysaného zelí pro zachování všech důležitých živin.
tempeh uzený 200 g
cibule 1 střední kus, nakrájená najemno
rostlinný olej 2 lžíce
sladká paprika 2 lžičky
uzená paprika 1 lžička
bobkový list 3 kusy
kmín celý 1 lžička
nové koření 3 kuličky
mouka bezlepková kukuřičná 2 lžíce
kysané zelí 2 hrnky (nechte si stranou šťávu z kysaného zelí na dochucování)
mrkev 2 větší kusy, pokrájené na kolečka
brambory 300 g
voda nebo zeleninový vývar cca 700 ml
smetana sójová 100 ml
sůl, pepř špetka
Na pánvi rozehřejeme 1 lžíci oleje a opečeme na kostky pokrájený tempeh do křupava. Pak v hrnci na druhé lžíci oleje orestujeme cibuli do zlatova, pak přidáme koření a mouku a důkladně vše promícháme. Pak i pokrájenou mrkev, brambory a 1 hrnek kysaného zelí, zalijeme vodou nebo vývarem. Vaříme cca 15-20 min do změknutí zeleniny. Na závěr vmícháme smetanu a tempeh a krátce provaříme. Odstavíme hrnec a přidáme druhý hrnek kysaného zelí a vše zamícháme. Kdo má rád zelňačku kyselejší, přidá ještě šťávu z kysaného zelí.
Další mé zdravé recepty na snídaně, svačiny, obědy a večeře najdete ve FIT jídelníčku, který jsem připravila rovnou ve třech variantách – na hubnutí, udržení si váhy nebo na přibrání.
Všechny recepty jsou i v bezmasé, bezlepkové a bezlaktózové verzi, ať máte co nejvíce na výběr.
Více informací o FIT jídelníčku najdete >> tady <<.
Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ
Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖