Zdravá panna cotta

Osvěžení s minimem tuku a kalorií, doplněné omáčkou ze šťavnatých třešní, je ideální do horkých letních dnů.Vyzkoušejte moji odlehčenou verzi italského dezertu panna cotta z čistě rostlinných ingrediencí a bez cukru. 

LEHKÁ VERZE PANNA COTTY
Italský dezert panna cotta se tradičně vyrábí svařením smetany, cukru a želatiny. Pro některé tak obsahuje příliš mnoho živočišného tuku, cukru či laktózu. Tento výborný dezert si však můžete vyrobit i zdravě s použitím čistě rostlinných ingrediencí. Klasickou smetanu nahraďte sójovou, ovesnou, mandlovou či rýžovou nebo kokosovým mlékem, které dodá dezertu výraznější chuť. Rostlinné smetany neobsahují laktózu, cholesterol a mají snížený obsah nasycených mastných kyselin. Cukr se dá nahradit medem, stévií či jakýmkoli jiným přírodním sladidlem (např. agáve či datlový sirup). Na dochucení si vystačíte s vanilkovým luskem nebo můžete do dezertu i rozpustit vysokoprocentní hořkou čokoládu. Dezert doplňte jakýmkoli čerstvým ovocem nebo ovocnou omáčkou a máte ideální vyvážený dezert nebo svačinu.

Agar místo želatiny
Místo klasické živočišné želatiny jsem použila rostlinnou želatinu Agar- agar. Agar se vyrábí z mořských řas a je tak výborným zdrojem minerálních látek (jód, vápník, železo, hořčík) a kyseliny listové. Agar má také protizánětlivé účinky, pomáhá snižovat cholesterol, léčí zácpu a podporuje trávení. Agar je k dostání v prodejnách se zdravou výživou v podobě agarových tyčinek, vloček či prášku. Nejdříve se namočí ve studené vodě a nechá nabobtnat, poté se povaří s ostatními ingrediencemi a nechá ztuhnout. Používá se všude tam, kde klasická želatina – dortové polevy, pudinky, želé, aspiky, dezerty či můžete dokonce Agar použít na výrobu džemu.

Zdravá panna cotta

Celý recept najdete v mé ekuchařce >>Fitmlsky<<.

Mgr. Zuzana Douchova
Psycholožka, koučka a nutriční poradkyně

Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ 

Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖