Bramborové škubánky s mákem ve zdravé verzi se špaldovou moukou, ricottou a medem. I z obyčejných surovin se dá vykouzlit výborné a lehké jídlo.
Na škubánky doporučuji vybrat co nejvíce moučné brambory (varný typ C), které mají vyšší obsah škrobu. Důležité je pak uvařit brambory jen do poloměkka. Z rozvařených brambor by bylo těsto příliš lepivé. Místo klasické mouky používám špaldovou celozrnnou mouku, která dodá pokrmu vlákninu a řadu cenných živin. Pro bezlepkovou dietu doporučuji kukuřičnou mouku. A protože každé hlavní jídlo by mělo obsahovat i zdroje bílkovin, tak škubánky doplňte o ricottu, polotučný tvaroh nebo cottage cheese. Pak už stačí jen škubánky posypat mletým mákem a polít medem či jiným přírodním sirupem a máte výborné, zdravé a slaďoučké hlavní jídlo hotové.
SUROVINY na 2 porce:
Brambory 300 g
Sůl špetka
Mouka celozrnná špaldová 100 g (nebo kukuřičná)
Máslo 15 g
Ricotta 200 g
Mák mletý 60 g
Med 40 g
POSTUP:
Oškrábané a pokrájené brambory na čtvrtky zalijeme vroucí vodou (jen těsně nad hladinu brambor), osolíme a vaříme cca 10-15 min do poloměkka. Poté slijeme většinu vody (vývar si necháme stranou pro jistotu stranou) a necháme v hrnci tak 1/3 vody. Brambory zasypeme špaldovou moukou a krátce prošťoucháme. Hrnec přiklopíme poklicí a necháme ještě 20 minut brambory s moukou propařit. Pak brambory s moukou vařečkou důkladně propracujeme v co nejhladší těsto. Výsledné těsto by mělo mít tužší konzistenci a nemělo by se lepit na vařečku. Pokud je těsto příliš suché, přidejte trochu bramborového vývaru a naopak pokud je příliš řídké, tak přisypte mouku. Máslo rozpustíme a namáčíme do něj lžíci, kterou vykrajujeme škubánky. Poklademe na talíř a ochutíme mákem, medem a ricottou a zbylým máslem. Můžeme i dozdobit čerstvým ovocem, například jahodami.
Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ
Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖