Řepové noky s kozím sýrem

Mám pro Vás další zdravý recept v podobě bezlepkových noků z červené řepy s kozím sýrem, vlašskými ořechy a bazalkovým pestem.

Řepové noky s lepkem i bez lepku

Tradiční noky se vyrábí z brambor a pšeničné bílé mouky, kterou můžeme nahradit moukou celozrnnou nebo špaldovou a pro bezlepkovou variantu, kterou jsem v tomto receptu použila, kukuřičnou jemnou mouku. Ta se skvěle hodí právě k bramborovému těstu. Do něj jsem ještě přidala rozmixovanou pečenou řepu, která nokům dodá úžasnou příchuť a krásnou barvu. Můžete však řepu vynechat nebo nahradit jinou barevnou zeleninou (např. pečenou dýní nebo mrkví). Noky jsem dochutila už jen bazalkovým pestem, nasekanými vlašskými ořechy a čerstvým kozím sýrem.

A kdo nerad kozí sýr, tak noky může posypat jiným čerstvým sýrem, cottage sýrem, mozzarellou nebo opečeným tofu. Pokud nemáte pesto, nahraďte ho kvalitním olivovým olejem a čerstvou bazalkou.

K nokům jsem ještě udělala můj oblíbený rukolový salát salát s řepovým caprese. Jen pokrájíme řepu ať už syrovou nebo pečenou na tenké plátky, stejně tak rajčata a pokapeme olivovým olejem, trochou citrónu a dozdobíme rukolou a čerstvou bazalkou.

Řepové noky s kozím sýrem

SUROVINY na 3-4 porce:

Noky:

Řepa červená 200 g

Brambory 400 g

Sůl 1 lžička

Vejce 1 ks

Mouka kukuřičná hladká 250 g

Pesto bazalkové 40 g

Kozí sýr čerstvý 300 g

Ořechy vlašské 40 g

Rukolový řepový salát:

Rukola 100 g

Řepa červená 250 g (syrová nebo pečená)

Citrónová šťáva 1 lžička

Rajčata 150 g

Čerstvá bazalka hrstka

Sůl, pepř, olivový olej, balzamiko na dochucení

POSTUP:

Nejdříve si v troubě na 180 °C asi hodinu v alobalu upečeme i se slupkou řepu, kterou pak vychlazenou oloupeme a v mixéru rozmixujeme na hladké pyré. Mezitím si uvaříme brambory ve slupce a ještě za tepla oloupeme a nastrouháme najemno na struhadle. Nastrouhané brambory smícháme s řepovým pyré, osolíme a přidáme jedno celé vejce a postupně zapracujeme kukuřičnou mouku. Těsto by nemělo lepit, v případě potřeby přidejte ještě mouku. Těsto necháme v míse pod utěrkou na chvíli odležet a pak si z něj vytvoříme noky (můžeme použít jen lžičku nebo si z těsta vyválet válečky a ty nakrájet na menší kousky), které vhodíme do vroucí vody. Když vyplavou, necháme ještě pár sekund a pak vyndáme. Ještě za tepla noky smícháme v míse s pestem, aby se noky v pestu všechny obalily. Podáváme s kozím sýrem, opraženými (na sucho na pánvi nebo krátce v troubě) nalámanými vlašskými ořechy a salátem z rukoly, bazalky, rajčat a syrové nebo pečené řepy.

Další mé oblíbené řepové recepty najdete >>tady.

 

FIT RECEPTY NA KAŽDÝ DEN

A jestli nechcete řešit co vařit a jíst po celý týden, tak si určitě stáhněte FIT JÍDELNÍČEK. Jsou tam další mé recepty na snídaně, obědy, večeři i svačiny upravené podle toho jestli chcete hubnout, přibírat nebo si váhu udržet a jen zdravě jíst. A to vše i v bezmasé, bezlepkové i bezlaktózové verzi. Více informací o najdete >>tady<<.

Mgr. Zuzana Douchova
Psycholožka, koučka a nutriční poradkyně

Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ 

Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖