Ředkvičkové pesto

Nevyhazujte listy od ředkviček, můžete z nich udělat tohle výborné pesto! Skvěle ochutí téměř jakékoli jídlo a už jen ta krásně zelená barva napovídá, že je plné vitamínů a zdraví prospěšných živin.

Pesto trochu jinak

Listy ředkviček jsou příjemně pikantní a aromatické, proto je ráda využívám na pesto jako alternativu bazalky. Pesto je výborné jen tak na pečivo, do těstovin, salátů či dip ke grilovanému masu, zelenině či sýru. Na pesto použijte pouze čisté, neovadlé listy ideálně ředkviček v bio kvalitě či vypěstované doma. Na toto pesto jsem použila kešu ořechy, ale můžete také využít mandle, slunečnicová, dýňová semínka nebo piniové oříšky. Pesto dejte alespoň přes noc do lednice odležet, aby se spojily všechny chutě. Pokud nesníte ihned, vydrží v uzavřené sklenici v lednici i několik dní. Máte-li doma hmoždíř, tak ho určitě na výrobu použijte, výsledná konzistence stojí za to! Hladší a rychleji vyrobené pesto získáte zase při použití mixéru.

Ředkvičkové pesto

SUROVINY na 4 porce:

listy z ředkviček 100 g
ředkvičky 80 g
olej olivový 20 g
sůl, pepř dle potřeby
oříšky kešu 30 g
parmezán 30 g
citrónová šťáva 20 g
česnek 5 g
chléb toastový celozrnný nebo bezlepkový 100 g

POSTUP:

Listy ředkviček důkladně omyjeme a očistíme. Natrhané listy dáme do hmoždíře nebo mixéru společně s kešu oříšky, nastrouhaným parmazánem a česnekem. Mixujeme nebo třeme do požadované konzistence. Na závěr dochutíme olivovým olejem, solí, pepřem a citrónovou šťávou. Dáme do lednice alespoň přes noc odležet. Podáváme s celozrnnými toasty a plátky čerstvých ředkviček.

Foto: Tomáš Martínez

Recept byl publikován na stránkách Vím, co jím.

Mgr. Zuzana Douchova
Psycholožka, koučka a nutriční poradkyně

Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ 

Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖