Polentová velikonoční nádivka

Vyzkoušejte můj zdravý recept na netradiční odlehčenou bezlepkovou nádivku z kukuřičné polenty, s šunkou nebo tempehem a se spoustou zelených bylinek.

Nádivka se dá připravit i zdravě 

Velikonoční nádivka nazývaná také hlavička, svítek či sekanice se tradičně podává na Bílou sobotu. Nejčastěji se nádivka připravuje z vajec, bílého pečiva, uzeného masa a zelených bylinek. Variant receptů velikonoční nádivky je celá řada, někdo přidává kuřecí či králičí maso nebo jen houby. Do nádivky se jako symbol jara přidávají čerstvá zelená zelenina – kopřivy, jarní špenát či petržel. Chutná je také kombinace libečku nebo bazalky. Protože klasická nádivka obsahuje vysoké množství tuku a bílé mouky, připravila jsem pro Vás zdravější alternativu z kukuřičné polenty (která po vychladnutí a zatuhnutí funguje jako úžasné pojidlo), libové šunky nebo pro vegetariány uzeného tempehu, bylinek a to vše bez přidaného tuku a vajec, kterých si během Velikonoc užijeme stejně dost.

Polentová nádivka

SUROVINY:

polenta instantní 300 g

cibule 1 větší ks

česnek 4 stroužky

olej řepkový 1 lžíce

šunka dušená nebo uzený tempeh 200 g

nasekané jarný byliny 3 velké hrsti (petrželová nať, kopřivy, listy mladého špenátu, apod)

sůl lžička

pepř špetka

oříšek muškátový špetka

koření dle chuti (oregáno, medvědí česnek, libeček, majoránka, provensálské koření, apod)

POSTUP:

Předehřejeme si troubu na 180 ° C. Na oleji zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli a česnek. Pak přidáme šunku (nebo tempeh) pokrájenou na kousky a krátce opečeme. Směs necháme vychladnout. Polentu vysypeme do mísy a zalijeme cca vroucím litrem osolené vody, krátce povaříme a důkladně rozmícháme. Smícháme polentu s šunkovou směsí a přidáme nasekané jarní zelené byliny a na závěr okořeníme. Vše důkladně spojíme. Pokud je těsto příliš suché, tak přidáme ještě další vodu. Těsto vlijeme do formy vyložené pečícím papírem a dáme péct do trouby na cca 50-60 minut. Nádivku necháme alespoň přes noc v lednici ztuhnout a uležet.

Recept byl publikován na stránkách Vím, co jím.

FIT RECEPTY na každý den

Více mých zdravých receptů najdete ve Fit jídelníčku, kde jsou konkrétní porce na snídaně, obědy, večeře i svačiny pro redukční, přibírací nebo udržovací režim, podle toho, co právě potřebujete. Více info najdete >>tady<<.

Mgr. Zuzana Douchova
Psycholožka, koučka a nutriční poradkyně

Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ 

Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖