Dali byste si v předvelikonoční době lehký oběd nebo večeři? Vyzkoušejte pečené brambory s karotkovým tvarohem.

Karotka plná zdraví

Mladá karotka je šťavnatá a sladší než klasická mrkev. Před konzumací jí není nutné loupat, stačí jen důkladně očistit kartáčkem. Karotka je výborným zdrojem betakarotenu, vlákniny, vitamínu B, C, E a řady minerálů (hořčíku, fosforu, draslíku a vápníku). Karotkovou nať (chemicky neošetřenou) nevyhazujte, ale použijte jako čerstvou bylinku do pokrmů. Karotkový tvaroh chutná skvěle s pečenými brambory nebo i s celozrnným pečivem. Do tvarohu přidávám lahůdkové droždí, které dodá pomazánce sýrovou příchuť a další vitamíny skupiny B.

 

PEČENÉ BRAMBORY S KAROTKOVÝM TVAROHEM

SUROVINY na 2 porce :
Brambory 400 g
Karotka 250 g
tvaroh polotučný 350 g
Pažitka 20 g
Sůl 2 g
Pepř 1 g
Droždí 20 g
Citrónová šťáva 10 g
Olej olivový 15 g

POSTUP:
Troubu předehřejeme na 200° C. Brambory omyjeme, osušíme a potřeme olivovým olejem. Propíchneme na několika místech vidličkou a zabalíme důkladně do alobalu a dáme do trouby péct do změknutí cca na hodinu. Mezitím si karotku omyjeme a nastrouháme nahrubo. Zakápneme citrónovou šťávou a smícháme s tvarohem, posekanou pažitkou a lahůdkovým droždím. Osolíme a opepříme. Pečené brambory rozkrojíme a naplníme karotkovým tvarohem.

 

Foto: Martina Matičková

Recept byl publikován na stránkách Vím, co jím.