Vyzkoušejte tento výborný dip z pečených paprik, česneku a avokáda a k tomu křupavé bezlepkové krekry z cizrnové mouky.

Tento výborný a zdravý dip můžete použít k zelenině či k masu, jako omáčku k těstovinám nebo jako pomazánku na pečivo. Je velmi jednoduchý na přípravu, jen rozmixujete pečené papriky, česnek, avokádo a olivový olej. Pro sýrovou příchuť jsem přidala lahůdkové droždí, které celému dipu doplní i zdravé bílkoviny, vlákninu a vitamíny. Krekry z cizrnové mouky jsem pekla poprvé a moc mi chutnaly. Komu nevadí typická chuť cizrnové mouky, je tento recept vhodný pro bezlepkovou dietu, protože cizrnová mouka neobsahuje lepek. Obsahuje však oproti klasické pšeničné mouce vlákninu, vitamíny skupiny B, železo, draslík a vápník.

PAPRIKOVO-AVOKÁDOVÝ DIP S CIZRNOVÝMI KREKRY

SUROVINY:

na dip:

paprika červená 4 ks 600 g
avokádo 1 ks 200 g
olivový olej 20 g
citrónová šťáva 20 g
česnek 4 stroužky 20 g
sůl, pepř na dochucení
lahůdkové droždí 20 g

na krekry:

cizrnová mouka 150 g
olivový olej 10 g
sezamová semínka 10 g
kypřící prášek 5 g

sůl 1/2 čajové lžičky

POSTUP:

Papriky zbavíme jádřince a rozpůlené dáme na plech a do trouby na 200 ° C na 20-30 minut až slupka zčerná. Pak papriky dáme do mísy a přikryjeme talířem, aby se zapařily a šly pak snadno oloupat. Po chvilce papriky vyndáme a oloupeme spálenou slupku. Dáme je do mixéru, kam přidáme vydlabané avokádo, stroužky česneku, olivový olej, šťávu z citrónu, sůl a pepř. Mixujeme úplně dohladka. Na krekry si přesypeme cizrnovou mouku do mísy a přidáme olivový olej, kypřící prášek, sezamová semínka a sůl. Postupně přidáváme do těsta cca 6 polévkových lžic vlažné vody, aby výsledné těsto bylo nelepivé. Rukama důkladně prohněteme a v případě potřeby přisypeme mouky či vodu. Těsto pak dáme na pečící papír a rozválíme válečkem na tenkou placku, kterou pak kráječem na pizzu nebo nožem pokrájíme na čtverečky. Přendáme do trouby a pečeme na 180 ° C 10-15 minut dozlatova.