Mám pro vás tři recepty na zdravější ovesné sušenky, které jsou bez přidané mouky, cukru i másla. Recepty jsou přirozeně i bez laktózy a mohou být i bez lepku, když použijete bezlepkové ovesné vločky. Stačí vám jen pár ingrediencí a máte hotovou zdravou svačinu nebo snídani.
Recept na domácí ovesné sušenky je velmi jednoduchý. Používám klasické nebo bezlepkové ovesné vločky, které zaliji trochou vody nebo ovesným nápojem a nechám pár minut odstát. Pak osladím čekankovým sirupem (nebo datlovým, rýžovým, medem, apod. co máte doma při ruce), přidám trochu tuku ve formě kokosového oleje nebo arašídového másla a ochutím buď ještě kakaem, strouhaným kokosem, mletým mákem, ořechy nebo sušeným ovocem. Ovesné vločky konzumujte pravidelně, protože obsahují spoustu cenných látek podporující naší imunitu, střeva i psychiku. Jaké jsou zdravotní benefity ovesných vloček a další mé ovesné recepty najdete >>tady. Pokud budete mít sušenky na snídani, tak nezapomeňte přidat nějakou bílkovinu ve formě kefíru, jogurtu či tvarohu.
Proč sladit čekankovým sirupem?
Čekankový sirup se vyrábí z kořene čekanky a jeho základní složkou je vláknina inulín. Oproti klasickému cukru má výrazně nižší kalorickou hodnotu a glykemický index. A je dokonce i méně kalorický a má nižší obsah cukru než ostatní přírodní sirupy. Na 100 g obsahuje jen 650 Kj a jen 5 % cukru, zato až 70 % vlákniny. Je tak velmi vhodný při redukci nadváhy a pro zdravé mlsání.
SUROVINY:
ovesné vločky 130 g
kakao 50 g
čekankový sirup 100 g
strouhaný kokos 50 g
kokosový olej rozpuštěný 50 g
sůl špetka
voda nebo ovesné „mléko“ 80 ml
SUROVINY:
ovesné vločky 150 g
čekankový sirup 80 g
rozinky 20 g
mletý mák 50 g
kokosový olej rozpuštěný 50 g
mletá skořice 1 lžička
sůl špetka
voda nebo ovesné „mléko“ 80 ml
SUROVINY:
ovesné vločky 200 g
arašídové máslo 50 g
vanilkový extrakt 1 lžička
čekankový sirup 100 g
voda nebo ovesné „mléko“ 80 ml
sůl špetka
POSTUP pro všechny stejný:
Ovesné vločky zalijeme vodou nebo ovesným nápojem a necháme pár minut odstát. Pak přidáme ostatní ingredience a vše důkladně promícháme. Pokud je směs moc suchá, přidáme trochu více tekutiny, pokud je směs příliš řídká, přisypeme více suchých ingrediencí. Na závěr směs ochutnáme a v případě potřeby ještě osladíme. Pak si navlhčíme ruce a z hmoty tvarujeme kuličky, které splácneme do tvaru sušenek na plech vyložený pečícím papírem nebo na plech směs rozprostřeme na tenkou placku kterou po upečení nakrájíme. Pečeme v troubě při teplotě 180 °C asi 15-20 minut do zlatova.
❣️DALŠÍ ZDRAVÉ RECEPTY NAJDETE V EKUCHAŘCE FITMLSKY❣️
Více mých zdravých dobrot najdete v ekuchařce Fitmlsky, kterou si můžete stáhnout >>tady.
Najdete tam mé nejlepší recepty na koláče, dorty, bábovky a další pochutiny bez přidaného cukru a s nízkým obsahem tuku.
Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ
Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖