Oříškovo-vanilkové rohlíčky bez másla, cukru a lepku

Tyhle vanilkové rohlíčky jsou úplně bez másla a bez lepku. Kombinace pohankové mouky a rozemletých vlašských ořechů nahradí mouku i tuk zároveň, místo cukru jsou rohlíčky obalené v sušeném ovesném mléce, které je přirozeně sladké. Chutnají opravdu báječně!

Jak na zdravé rohlíčky

Tento recept vznikl úplnou náhodu, když jsem jednou dělala klasické rohlíčky a zapomněla přidat máslo. Díky namletým ořechům, které jsou sami o sobě tučné, nebylo ani zapotřebí! Cukr v tomto receptu nahrazuji medem, ale můžete použít i jiné přírodní sladidlo, například čekankový sirup s minimálním obsahem jednoduchých cukrů. Mouku použijte celozrnnou špaldovou nebo bezlepkovou pohankovou. Klasické rohlíčky je plné cukru a tuku a ještě obalované v dalším cukru, proto vyzkoušejte letos obalit cukroví jen v sušeném ovesném mléce, které jsem si oblíbila pro svou přirozeně nasládlou chuť.

Oříškovo-vanilkové rohlíčky bez másla, cukru a lepku

SUROVINY na cca 60 ks, 2 plechy:

Mouka pohanková 150-170 g

Ořechy vlašské 200 g

Sůl špetka

Citronová kůra špetka

Med 100 g a více dle chuti

Vejce 1 ks

Vanilka mletá 5 g (nebo 1 lžička vanilkového extraktu)

Mléko ovesné sušené cca 40 g na obalení

POSTUP:

Nejdříve si den předem připravíme na rohlíčky těsto. Ořechy nameleme najemno a smícháme se špetkou soli, citrónovou kůrou, medem, vejcem, vanilkovým extraktem (nebo dření z jednoho vanilkového lusku) a vše důkladně rukou promícháme, aby se uvolnil tuk z ořechů. Postupně přisypáváme mouku (nejdříve cca 150 g) a v případě potřeby ještě dosypeme další. Opět důkladně prohněteme. Těsto ochutnáme a v případě potřeby ještě trochu dosladíme. Těsto zabalíme do fólie a dáme přes noc do lednice odležet. Pak si předehřejeme troubu na 175 ° C a 2 plechy vyložíme pečícím papírem. Z těsta vytváříme válečky, z kterých pak tvarujeme rohlíčky a klademe na plech. Pečeme v troubě cca 10-15 minut dozlatova. Ještě teplé je obalíme v sušeném ovesném mléce a dáme do krabice odležet do chladu. Za pár dní krásně změknou.

Recept byl certifikován Vím, co jím.

🎄SPECIÁLNÍ VÁNOČNÍ EKUCHAŘKA CHRISMLSKY🎄

Další výborné a zdravé recepty na vánoční cukroví najdete v mé speciální ekuchařce Chrismlsky >>tady.  Ať můžete mlsat bez výčitek i o Vánocích.

Mgr. Zuzana Douchova
Psycholožka, koučka a nutriční poradkyně

Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ 

Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖