Mám pro recept na tyhle netradiční zdravější pečené rohlíčky ze špaldové mouky a tvarohu plněné vlašskými ořechy, medem a skořicí.
Netradiční rohlíčky
Inspirací k tomuto receptu mi bylo tradiční židovské pečivo zvané Regulach. Těsto na rohlíčky se obvykle vyrábí z mouky, másla, čerstvého sýra a plní se různými náplněmi. Na těsto jsem použila polotučný tvaroh, ale můžete také přidat lučinu nebo žervé. Díky sýru/tvarohu je těsto vláčné a doplněné o bílkoviny, které snižují výsledný glykemický index cukroví. Místo bílé mouky jsem použila mouku špaldovou hladkou, která má výbornou oříškovou chuť. Nejčastěji jako náplň používám kombinaci medu, skořice a vlašských ořechů. Výborná je však také náplň z marmelády, mandlí či kvalitní čokolády.
Ingredience:
Celozrnná mouka špaldová 250 g
Máslo 100 g
Krémový čerstvý sýr nebo tvaroh polotučný (Lučina, Philadelphia, Žervé, apod.) 200g
Sůl špetka
Med 6 lžic a více dle chuti
Ořechy vlašské nasekané 50 g
Skořice mletá 1 lžíce
Postup:
Z mouky, másla, krémového sýru, špetky soli a 2 lžic medu vypracujeme důkladně těsto. Z těsta vytvoříme kouli a zabalíme do potravinářské fólie a dáme alespoň na hodinu do lednice odležet. Mezitím si vlašské ořechy nasekáme a předehřejeme troubu na 180 °C. Vychladlé těsto rozdělíme na dvě půlky a každou rozválíme na kulatou tenkou placku. Placky potřeme zbylým tekutým medem a posypeme ořechy a skořicí. Rádlem na pizzu nebo nožem rozkrájíme placky na malé osminky, které z vnějšku zarolujeme dovnitř a poklademe na plech vyložený pečícím papírem. Dáme do trouby péct na cca 20 min.
Další výborné a zdravé recepty na vánoční cukroví najdete v mé speciální ekuchařce Chrismlsky >>tady. Ať můžete mlsat bez výčitek i o Vánocích.
Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ
Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖