fbpx

Nepečený čokoládový fit cheesecake

I čokoládové dorty se dají připravit v odlehčené a zdravější verzi. Vyzkoušejte tento nepečený čokoládový cheesecake, který je bez přidaného cukru, másla, plný tvarohu a bílkovin a můžete ho připravit i v bezlepkové a bezlaktózové verzi.

Jak na nepečený cheesecake

Korpus na nepečený cheesecake připravuji z ovesných vloček najemno rozemletých (pro bezlepkovou dietu použijte bezlepkové vločky), datlí, kakaa, kokosového oleje a trocha ořechů. Na oslazení a jako pojidlo používám datlovou pastu, kterou můžete zakoupit už hotovou ve zdravé výživě nebo si udělat domácí tak, že rozmixujete namočené datle bez pecky s trochou vody. Na korpus určitě použijte kokosový olej, protože jiný rostlinný olej by vám po vychlazení neztuhl. Krém na cheesecake je už pak úplně jednoduchý. Smícháme kilo tvarohu (můžete i kombinovat tvaroh s riccotou, lučinou nebo použít tvaroh bez laktózy) s rozpuštěnou kvalitní hořkou čokoládou a vše ještě dosladíme datlovým sirupem (můžeme nahradit medem) a smícháme s želatinovým ztužovačem a lžičkou vanilkové esence, a to je celé! Příprava je opravdu jednoduchá a pak už jen vydržet, než dort v lednici zatuhne!

SUROVINY:

Korpus

ovesné vločky (bezlepkové) 2 hrnky

ořechy dle chuti nasekané 1 hrstka

kokosový olej 3 lžíce

kakao 1 lžíce

datlová pasta nebo datle bez pecek 250 g

skořice 1 lžička

Krém

tvaroh polotučný (bez laktózy) 1 kg

hořká čokoláda s min. 70 % kakaa 100 g

datlový sirup 130 g

vanilkový extrakt 1 lžička

želatinový ztužovač 1 balíček

POSTUP:

Nejdříve si na sucho na pánvi opražíme ovesné vločky a nasekané ořechy, aby měly výraznější chuť. Pak je smícháme v míse s kokosovým olejem, datlovou pastou, skořicí, kakaem a rukama všechno důkladně spojíme. Na dno dortové formy dáme potravinářskou fólii a poklademe na ní hmotu, kterou rukama upěchujeme a lžící pak ještě hezky zarovnáme. Dáme chladit do lednice. Mezitím si ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu s datlovým sirupem a smícháme s kilem tvarohu. Kápneme vanilku a důkladně vše promícháme. Ještě krém ochutnejte a v případě potřeby doslaďte datlovým sirupem, každá čokoláda je jinak sladká. Na závěr ještě zamícháme želatinový ztužovač, který používám místo klasické želatiny. Ztužovač připravte dle návodu a zamíchejte do krému. Krém pak jen rozetřeme na korpus a můžeme ještě ozdobit čerstvými malinami, jahodami, nasekanými ořechy nebo čokoládou. Dort dáme do lednice zatuhnout, ideálně přes noc.

Chutnají vám mé recepty? Nezapomeňte si pořídit ekuchařku Čokomlsky, kterou nabízím zdarma ke stažení.

 

Mgr. Zuzana Douchova
Psycholožka, koučka a nutriční poradkyně