Fermentovaná pasta miso pozdvihne jakoukoli polévku jak chuťově tak výživově. Miso je plné živých enzymů, vitamínů a minerálů, které skvěle posílí imunitu a naše zdraví.
Miso je fermentovaný produkt, který se vyrábí ze sójových bobů (nebo ječmenu, rýže), soli a fermentačního činidla. Chuťově je podobné kvalitní sójové omáčce, ale je nutričně výživnější. Miso je plné proteinů, vitamínů skupiny B, minerálů a hlavně probiotik, které podporují zažívání a přirozenou obranyschopnost organismu. Například pokud nejíte pravidelně zakysané mléčné výrobky jako jsou jogurty či kefíry, pasta miso je vhodnou alternativou, jak doplnit přirozenou cestou probiotika.
Miso je přirozené slané, proto to nepřehánějte s jeho množství, stačí necelá lžička na porci a pokrm dosolujte až po přidání misa. Miso nejčastěji používám do polévek pro zvýraznění chuti a doplnění potřebných živin, ale můžete ho použít i do omáček, zálivek, luštěninových či zeleninových pokrmů, pomazánek či různých marinád.
Pozor, aby si miso zachovalo své pozitivní účinky, nevaří se, ale přidává na konci vaření nebo až na talíři.
Existují různé druhy miso pasty, které se liší barvou, délkou fermentace a intenzitou chuti od světle žluté až po tmavě hnědé miso. Čím je miso tmavší, tím je chuťově výraznější a fermentovanější. Pro začátek doporučuji vyzkoušet středně hnědé miso (Mugi miso nebo Genmai miso), které seženete v jakékoli zdravé výživě.
SUROVINY:
Mrkev 600 g
Brambory 100 g
Olej řepkový 2 lžíce
Cibule 1 větší ks
Česnek 2 stroužky
Vývar zeleninový 500 ml
Zázvor kořen čerstvý nastrouhaný 1 lžička
Citrónová šťáva 1 lžíce
Semínka slunečnicová 20 g
Miso pasta 30 g
Sůl, pepř na dochucení dle chuti
POSTUP:
Mrkev, brambory, cibuli, zázvor a česnek pokrájíme na drobné kousky. V hrnci rozpálíme olej a přisypeme zeleninu a krátce orestujeme. Pak přilijeme vývar a vaříme na mírném plamenu do změknutí brambor a mrkve cca 20 minut. Tyčovým mixérem pak zeleninu rozmixujeme na jemný krém a těsně před podáváním vmícháme miso pastu a důkladně promícháme. Polévku ještě dochutíme dle potřeby solí, pepřem a citrónovou šťávou. Slunečnicová semínka si předem na sucho na pánvi opražíme a posypeme jimi polévku.
Recept je certifikovaný Vím, co jím.
Vyberte si ze tří variant – redukční, udržovací nebo přibírací jídelníček s recepty na snídaně, svačiny, obědy a večeře >>tady.
Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ
Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖