Vyzkoušejte tyhle voňavé perníčky oslazené pouze medem a ze špaldové a žitné mouky či v bezlepkové verzi. Mají nízký obsah tuku a jsou bez přidaného cukru.
Perníčky k Vánocům patří a každá rodina má na ně jiný recept. Tyhle perníčky nepotřebují delší dobu na změknutí, jsou hezky vláčné hned po upečení díky medu a špaldové mouce. Můžete je konzumovat rovnou po upečení bez polevy nebo je můžete ještě ozdobit podle chuti a fantazie. Na zdobení perníčků používám jeden bílek smíchaný s lžičkou citrónové šťávy a trochou stévie (nebo moučkového cukru). Důkladně vše promíchejte, aby byla poleva úplně hladká a hustá tak akorát na zdobení.
Mouka špaldová celozrnná hladká 200 g (nebo bezlepková směs na pečení)
Mouka žitná 100g (nebo bezlepková pohanková mouka)
Med tekutý 100 g
Kypřící prášek do perníku 1 lžička
Vejce 1 ks
Rostlinný olej nebo ghí 60 g
Perníkové koření 1 lžíce
Pomerančová kůra 1 lžička
Sůl špetka
Kakao 1/2 lžičky
Bílek na potření 1 ks
(Rostlinné nebo polotučné mléko)
V míse si smícháme mouky, kypřící prášek, kakao, kůru z pomeranče a perníkové koření. Pak přidáme vejce, med a olej nebo ghí. Ochutnáme a v případě potřeby ještě osladíme. Pokud je těsto příliš řídké nebo lepivé tak přisypeme ještě mouku. Pokud je těsto sušší a drolí se, přidáme pár lžic mléka. Vypracujeme těsto, které necháme ještě ideálně přes noc uležet. Pak z povoleného těsta vyválíme na pomoučněném válu 3 mm tenkou placku a vykrajujeme formičkami perníčky, které poklademe na plech vyložený pečícím papírem . Troubu předehřejeme na 170 ° C a pečeme cca 10 min do růžova. Ještě teplé potřeme bílkem a pak dáme vychladnout a v případě potřeby ještě dozdobíme.
Recept prošel certifikací Vím, co jím.
Další výborné a zdravé recepty na vánoční cukroví najdete v mé speciální ekuchařce Chrismlsky >>tady. Ať můžete mlsat bez výčitek i o Vánocích. 🙌
Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ
Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖