Makové lívance s pomerančem

Kdy jste měli naposledy lívance? Vyzkoušejte tyhle odlehčené makové s pomerančem, přelité javorovým sirupem. Ideální sladký dezert či snídaně do zimního období.

Lívance plné chuti a vitamínů

Klasické lívance připravuji ze špaldové mouky, podmáslí a vajec. A tentokrát jsem do těsta zkusila přidat mletý mák a javorový sirup. Lívance v této kombinaci jsou výborným zdrojem komplexních sacharidů, bílkovin a zdravých tuků. Díky máku navíc dodají tělu pořádnou dávku vápníku. Jako čerstvé ovoce jsem zvolila pomeranče, ale můžete nahradit mandarinkou nebo jiným ovocem podle sezóny a chuti. Pro doplnění bílkovin jsem ještě použila klasický bílý jogurt, nebo můžete nahradit tvarohem, rostlinným jogurtem nebo ricottou.

Makové lívance s pomerančem

SUROVINY :

Mouka celozrnná špaldová 150 g

Vejce 1 ks

Mák 100 g

Kypřící prášek 5 g

Olej rostlinný nebo ghee 1 lžíce

Podmáslí 250 g

Sůl špetka

Javorový sirup 100 g

Vanilkový extrakt 1 lžička

Pomerančová kůra 1 lžička

Jogurt bílý 300 g

Pomeranč 1-2 ks

POSTUP:

V míse smícháme mouku, kypřící prášek, špetku soli a přidáme část javorového sirupu (cca 80 g), podmáslí, jedno vejce, vanilkový extrakt, pomerančovou kůru a mletý mák. Vše důkladně promícháme a necháme chvíli odpočinout. Na lívanečníku nebo pánvi na oleji lívance dozlatova z obou stran opečeme a podáváme s jogurtem a plátky pomeranče. Při podávání lívance polijeme zbývajícím javorovým sirupem.

Foto: Martina Matičková

Recept byl certifikovaný Vím,co jím.

FIT DOBROTY PRO CELOU RODINU

Více mých zdravých koláčů najdete v mé ekuchařce >>Fitmlsky, kterou si stáhněte tady a ochutnejte různé koláče, bábovky, dorty, muffiny, sušenky a další dobroty, které jsou bez přidaného cukru a bílé mouky a většina receptů je i v bezlepkové verzi.

Fitmlsky od Zuzky plné zdravé dobrot
Mgr. Zuzana Douchova
Psycholožka, koučka a nutriční poradkyně

Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ 

Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖