Kdy jste měli naposledy lívance? Vyzkoušejte tyhle odlehčené makové s pomerančem, přelité javorovým sirupem. Ideální sladký dezert či snídaně do zimního období.
Klasické lívance připravuji ze špaldové mouky, podmáslí a vajec. A tentokrát jsem do těsta zkusila přidat mletý mák a javorový sirup. Lívance v této kombinaci jsou výborným zdrojem komplexních sacharidů, bílkovin a zdravých tuků. Díky máku navíc dodají tělu pořádnou dávku vápníku. Jako čerstvé ovoce jsem zvolila pomeranče, ale můžete nahradit mandarinkou nebo jiným ovocem podle sezóny a chuti. Pro doplnění bílkovin jsem ještě použila klasický bílý jogurt, nebo můžete nahradit tvarohem, rostlinným jogurtem nebo ricottou.
SUROVINY :
Mouka celozrnná špaldová 150 g
Vejce 1 ks
Mák 100 g
Kypřící prášek 5 g
Olej rostlinný nebo ghee 1 lžíce
Podmáslí 250 g
Sůl špetka
Javorový sirup 100 g
Vanilkový extrakt 1 lžička
Pomerančová kůra 1 lžička
Jogurt bílý 300 g
Pomeranč 1-2 ks
POSTUP:
V míse smícháme mouku, kypřící prášek, špetku soli a přidáme část javorového sirupu (cca 80 g), podmáslí, jedno vejce, vanilkový extrakt, pomerančovou kůru a mletý mák. Vše důkladně promícháme a necháme chvíli odpočinout. Na lívanečníku nebo pánvi na oleji lívance dozlatova z obou stran opečeme a podáváme s jogurtem a plátky pomeranče. Při podávání lívance polijeme zbývajícím javorovým sirupem.
Foto: Martina Matičková
Recept byl certifikovaný Vím,co jím.
Více mých zdravých koláčů najdete v mé ekuchařce >>Fitmlsky, kterou si stáhněte tady a ochutnejte různé koláče, bábovky, dorty, muffiny, sušenky a další dobroty, které jsou bez přidaného cukru a bílé mouky a většina receptů je i v bezlepkové verzi.
Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ
Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖