Lilkový kuskus salát s tuňákem

Lehká večeře plná zdravých živin a ještě hotová za pár minut! Vyzkoušejte můj nový recept na lilkový kuskus salát s tuňákem.

Ryba i z konzervy

Rybí maso by mělo být součástí vyváženého jídelníčku alespoň dvakrát týdně. Je totiž zdrojem nejen kvalitních bílkovin, ale především zdraví prospěšných omega 3 mastných kyselin. Mořské ryby jsou také navíc zdrojem jódu, který potřebujeme pro správnou činnost štítné žlázy. Čerstvé ryby jsou samozřejmě ideální, avšak i konzervované jsou vhodné. Vybírejte však ty ve vlastní šťávě či rajčatovém protlaku.

Tuňák do salátu

Tuňáka v konzervě mám nejradši jen tak do salátu a tento salát můžete jíst teplý i studený. Základem je pečený lilek, kuskus, čerstvý koriandr (můžete obměnit petrželí nebo bazalkou) a zelenina dle chuti. Za pár minut tak máte zdravou, lehkou večeři, která obsahuje všechny potřebné živiny.

Lilkový kuskus salát s tuňákem

SUROVINY 2 porce:
Lilek 1 kus

Olej olivový 2 lžíce

Citrónová šťáva 1 lžíce

Koriandr nebo bazalka 1 hrst

Tuňák ve vlast. šťávě 2 konzervy (cca 200-250 g)

Kuskus celozrnný před vařením 160 g

Polníček 100 g

Rajčata cherry 200 g

Sůl, pepř

POSTUP:
Lilek pokrájíme na tenké plátky, pokapeme lžící oleje a dáme péct na pečící papír do trouby nebo opečeme na pánvi. Kuskus zalijeme vroucí vodou v poměru 1 díl kuskusu na 2 díly vody, jen krátce provaříme a necháme 10-15 minut odstát. Tuňáka slijeme a zakápneme citrónovou šťávou. Uvařený kuskus smícháme s opečeným lilkem, polníčkem, pokrájenými rajčaty, čerstvým koriandrem, solí a pepřem. Na závěr pokapeme lžící olivového oleje.

Další mé zdravé recepty najdete ve Fit jídelníčku, kde najdete i své optimální porce podle toho jestli chcete hubnout, váhu si udržet nebo přibrat. Více podrobností o Fit jídelníčku najdete >> tady.

Mgr. Zuzana Douchova
Psycholožka, koučka a nutriční poradkyně

Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ 

Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖