Lilková pomazánka se skvěle hodí jako dip ke grilovanému masu, čerstvé zelenině nebo jako pomazánka na pečivo. Kouřová chuť lilku Vás příjemně překvapí a kombinace lilku, česneku, olivového oleje, citrónu a sezamu je prostě úžasná!
Lilek neboli baklažán je zdrojem řady vitamínů, minerálů a antioxidantů, má nízkou energetickou hodnotu a příznivé účinky na lidský organismus.
SUROVINY:
lilek 1 větší kus
sezamová semínka 2 lžíce
česnek 2 stroužky
olivový olej 2 lžíce + na pokapání
šťáva z citrónu 2 lžičky
sůl ½ lžičky
špetka pepře
můžeme doplnit čerstvými bylinkami dle chuti (koriandr, petržel) nebo kořením (paprika, chilli, římský kmín)
POSTUP:
Předehřejeme troubu na 200 °C. Celý lilek propícháme vidličkou a dáme péct na plech vyložený pečícím papírem do trouby asi na ½ hodiny (možno i déle). Pečeme dokud je lilek celý popraskaný, měkký a tmavý. Mezitím si namixujeme sezamová semínka. Po vychladnutí lilek rozpůlíme a lžící vydlabeme dužinu. Dužinu dáme spolu se všemi ingrediencemi do mixéru (kromě čerstvých bylinek, ty jsou na ozdobu) a rozmixujeme na hladkou kaši. Lilkovou pomazánku dáme před podáváním alespoň na hodinu odležet. Na závěr ozdobíme čerstvými bylinkami nebo kořením a pokapeme olivovým olejem.
Foto: Tomáš Martínez
Recept byl publikován na stránkách Vím, co jím.
Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ
Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖