Upečte si netradiční chléb z květáku, který je lehký, vláčný a plný zdraví prospěšných živin.  

Květák je vynikajícím zdrojem vitamínu C, K, draslíku a vlákniny. Obsahuje také fytosteroly, které pomáhají snižovat cholesterol v krvi. Nejčastěji květák konzumujeme vařený, smažený či v polévce a v chlebu by ho hledal málokdo. Přesto je tento recept výbornou alternativou klasických chlebů. Je vláčnější a chuťově výraznější, protože obsahuje i sušený česnek, provensálské bylinky a lahůdkové droždí. Mouku můžete použít celozrnnou jemně mletou, nebo i bezlepkové varianty jako je mandlová, rýžová, kukuřičná mouka, apod. Já jsem zkusila do chleba přidat čirokovou mouku, kterou jsem neznala a chtěla vyzkoušet. Čirok je bezlepková obilnina, který je bohatý na bílkoviny, vlákninu a minerální látky a vitamíny skupiny B. Čiroková mouka má neutrální chuť, proto se hodí na sladké i slané pečení.

Květákový chléb

SUROVINY:

květák 1 střední velký rozebraný na růžičky 1000 g
vejce 4 ks 200 g
mouka čiroková 200 g
lahůdkové droždí 25 g
česnek sušený 10 g
soda na pečení 5 g
olivový olej 50 g
sůl 3 g
provensálské koření 3 g
sezamová semínka na posypaní 5 g

POSTUP:

Předehřejeme si troubu na 180 °C. Květák rozdělíme na růžičky a v mixéru krátce rozsekáme na konzistenci kuskusu. V mikrovlnné troubě nebo na páře vaříme 5-6 minut a pak dáme do čisté utěrky vychladnout. Květák v utěrce zabalíme a vymačkáme z něj co nejvíce přebytečné vody, aby byl květák co nejvíce suchý, a přesypeme ho do větší mísy. Rozdělíme si bílky a žloutky. Žloutky přidáme ke květáku a přimícháme mouku, lahůdkové droždí, sušený česnek, jedlou sodu, olivový olej, koření a sůl. Z bílků našleháme tuhý sníh, který pak na závěr do těsta zlehka zapracujeme. Těsto přelijeme do předem vymazané formy a posypeme sezamem. Pečeme cca 45-50 min dozlatova.

 

Recept byl certifikován logem Vím, co jím.