fbpx

Video recept: Kukuřičné řízky s tymiánovými zeleninovými hranolky

Vyzkoušejte odlehčenou a zdravou verzi smaženého řízku s hranolky. Tyto řízky peču v troubě a obaluji pouze v kukuřičné strouhance bez klasického trojobalu. Tymiánové zeleninové hranolky jsou ideální zimní přílohou, která v jedné porci obsahuje polovinou doporučovaného denního příjmu vlákniny.

Zdravější verze řízku a hranolek
Klasické smažené řízky a hranolky jsou zbytečně plné tuků a nepřispívají tak ani našemu zdraví, ani postavě. Tyto kuřecí řízky jsou pečené v troubě bez přidaného tuku a je proto důležité maso naložit do marinády z jogurtu, díky němuž zůstane kuřecí maso šťavnaté. Na obalení jsem použila mou oblíbenou kukuřičnou strouhanku, která je přirozeně bezlepková a lehce stravitelná. Na tymiánové zeleninové hranolky použijte ideálně mrkev, celer a brambory, které stačí pokapat olivovým olejem a spolu s řízky upéct do křupava. Čerstvý tymián dodá hranolkům bylinkovou příchuť a organismu zase spoustu cenných látek.

Video recept: Kukuřičné řízky s tymiánovými zeleninovými hranolky

SUROVINY na 2 porce:

Jogurt bílý 100 g
Česnek 4 stroužky 20 g
Sůl, pepř
Citrónová šťáva z půlky citrónu 20 g
Kuřecí prsa 300 g
Strouhanka kukuřičná 60 g
Mrkev 300 g
Celer bulva 300 g
Brambory 300 g
Olej olivový 1 lžíce 10 g
Tymián čerstvý 1 hrst 10 g

POSTUP:
Nejdříve si uděláme marinádu z jogurtu, citrónové šťávy, soli, pepře a drceného česneku. Kuřecí prsa omyjeme a pokrájené na kousky nebo v celku dáme do marinády a poté do lednice uležet ideálně přes noc. Pak kuřecí prsa obalíme v kukuřičné strouhance a dáme na plech vyložený pečícím papírem. Zeleninu na hranolky nakrájíme na požadované tvary a v míse smícháme s olejem, pepřem, solí a čerstvým tymiánem. Dáme na plech k řízkům a pečeme v předem vyhřáté troubě na 200 ° C cca 40 minut do křupava. Po 20 minutách řízky otočíme.

Foto a video: Tomáš Martínez

Mgr. Zuzana Douchova
Psycholožka, koučka a nutriční poradkyně