Kešu tyčinky

Kešu tyčinky máčené v hořké čokoládě. Každý rok je na Vánoce dělám a každý rok se po nich jen zapráší… lahodná kombinaci jemných kešu ořechů s kvalitní čokoládou vám určitě také zachutná. Jsou ze špaldové mouky a slazené pouze medem.

Kešu tyčinky

Kešu ořechy jsou výborným zdrojem zdravých tuků, bílkovin, vitamínů a minerálů a jejich pravidelnou konzumací tak prospíváte svému zdraví. Kešu mají vysoký obsah nenasycených mastných kyselin a jsou zdrojem železa, vápníku, hořčíku a zinku, vitamínu K, E a vitamínů skupiny B. Pomáhají posilovat nervovou soustavu, srdce i kosti.

Polovinu kešu ořechů rozmixujete úplně na hladkou směs a druhou polovinu na hrubší kousky, aby v cukroví hezky křupaly. Ořechy jen smícháte se špaldovou moukou, medem (nebo jiným sirupem, např. čekankovým, agáve, apod), žloutky, máslem a špetkou soli. Upečené tyčinky namáčím ještě v kvalitní hořké čokoládě, protože tahle kombinace je prostě dokonalá.

INGREDIENCE:

špaldová mouka jemné mletá 200 g
žloutky 2 ks
med 120 g
špetka soli
kešu ořechy 200 g
máslo 100 g
kvalitní hořká čokoláda na polevu

POSTUP:

Nejdříve si připravíme kešu ořechy. Polovinu kešu ořechů nasekáme v mixéru na mírně hrubo a druhou polovinu rozmixujeme úplně najemno. Přesypeme kešu ořechy do mísy a pak přidáme mouku, špetku soli, med, žloutky a změklé máslo. Všechno rukou důkladně promícháme a vypracujeme těsto. Pokud je těsto moc řídké, přisypeme ještě trochu mouky. Těsto pak zabalíme do potravinářské folie a necháme v lednici odležet na pár hodin, ideálně přes noc. Plech si vyložíme pečícím papírem, troubu předehřejeme na 180 ° C. Těsto vyndáme a necháme trochu změknout. Těsto pak rozdělíme na několik dílů a tvarujeme z něj dlouhé úzké válečky, které pak nakrájíme na cca 10 cm. Takto zkrácené válečky dáme na plech a mírně splácneme. Pečeme cca 10 minut. Po vychladnutí tyčinky namáčíme v rozehřáté čokoládě a necháme zatuhnout. Pak přendáme do krabice na cukroví a necháme odležet na několik dní před konzumací.

STÁHNĚTE SI SPECIÁLNÍ VÁNOČNÍ EKUCHAŘKU 💖🎄

Další výborné a zdravé recepty na vánoční cukroví najdete v mé speciální ekuchařce Chrismlsky >>tady.  Ať můžete mlsat bez výčitek i o Vánocích.

Mgr. Zuzana Douchova
Psycholožka, koučka a nutriční poradkyně