Kešu tyčinky

Kešu tyčinky máčené v hořké čokoládě. Každý rok je na Vánoce dělám a každý rok se po nich jen zapráší… Lahodná kombinaci jemných kešu ořechů s kvalitní čokoládou vám určitě také zachutná. Jsou ze špaldové mouky a slazené pouze medem.

Kešu tyčinky na nervy i zdravé srdce

Kešu ořechy jsou výborným zdrojem zdravých tuků, bílkovin, vitamínů a minerálů a jejich pravidelnou konzumací tak prospíváte svému zdraví. Kešu mají vysoký obsah nenasycených mastných kyselin a jsou zdrojem železa, vápníku, hořčíku a zinku, vitamínu K, E a vitamínů skupiny B. Pomáhají posilovat nervovou soustavu, srdce i kosti.

Polovinu kešu ořechů rozmixujete úplně na hladkou sypkou směs a druhou polovinu na hrubší kousky, aby oříšky v cukroví hezky křupaly. Ořechy pak jen smícháte se špaldovou moukou, medem (nebo jiným sirupem, např. čekankovým, agáve, apod.), žloutky, máslem a špetkou soli. Upečené tyčinky namáčím ještě v kvalitní hořké čokoládě, protože tahle kombinace je prostě dokonalá! Čokoládu rozpustím ve vodní lázni spolu s pár lžičkami kokosového oleje nebo mléka, aby se čokoláda trochu naředila. 

SUROVINY:

špaldová mouka jemné mletá 200 g

žloutky 2 ks

med či jiné sladidlo 120 g

špetka soli

kešu ořechy 200 g

máslo 100 g

kvalitní hořká čokoláda 

POSTUP:

Nejdříve si připravíme kešu ořechy. Polovinu kešu ořechů nasekáme v mixéru na mírně hrubo a druhou polovinu rozmixujeme úplně najemno. Přesypeme kešu ořechy do mísy a pak přidáme mouku, špetku soli, med, žloutky a změklé máslo. Všechno rukou důkladně promícháme a vypracujeme těsto. Pokud je těsto moc řídké, přisypeme ještě trochu mouky. Těsto pak zabalíme do potravinářské folie a necháme v lednici odležet na pár hodin. Plech si vyložíme pečícím papírem, troubu předehřejeme na 180 ° C. Těsto vyndáme a necháme trochu změknout. Těsto pak rozdělíme na několik dílů a tvarujeme z něj úzké válečky cca 10 cm dlouhé, které dáme na plech a mírně rukou splácneme. Pečeme cca 10 minut. Po vychladnutí tyčinky namáčíme v rozehřáté čokoládě a necháme zatuhnout. Pak přendáme do krabice na cukroví a necháme odležet na několik dní před konzumací.

🎄STÁHNĚTE SI SPECIÁLNÍ VÁNOČNÍ EKUCHAŘKU 🎄

Další výborné a zdravé recepty na vánoční cukroví najdete v mé speciální ekuchařce Chrismlsky >>tady.  Ať můžete mlsat bez výčitek i o Vánocích. 🙌

Mgr. Zuzana Douchova
Psycholožka, koučka a nutriční poradkyně

Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ 

Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖