Kedlubnové taštičky

Mám pro Vás tip jak využít celé kedlubny i s natí v podobě celozrnných taštiček plněných kedlubnou, sýrem feta a vlašskými ořechy. Připravte si tak chutný a zdravý pokrm, který se hodí na cesty, piknik či do práce.

Celozrnné taštičky
Těsto na celozrnné taštičky připravuji z celozrnné mouky a tvarohu, který pokrmu dodá bílkoviny a těstu vláčnost. Aby byly taštičky jako pokrm nutričně vyvážené, doplňte zeleninovou náplň bílkovinou v podobě sýra. Ke kedlubně jsem zvolila sýr feta, ale stejně tak poslouží i klasický balkánský sýr, cottage cheese, kozí sýr nebo tofu. Bílkoviny také můžete nahradit luštěninami. Náplň před plněním vždy ochutnejte a v případě potřeby ještě dokořeňte. Ke kedlubně se skvěle hodí kmín, majoránka nebo čerstvé bylinky. Vlašské ořechy v náplni můžete také nahradit jinými ořechy nebo semínky nebo jimi taštičky posypat. Těsto můžete použít jak na slano (místo kedlubny použijte mladý špenát, strouhanou cuketu či mrkev), tak i na sladko (jakékoli lehce podušené ovoce, tvarohová či maková náplň). Slané taštičky výborně chutnají s vychlazeným kefírem nebo jogurtovým dipem.

SUROVINY:
Tvaroh polotučný 250 g
Mouka celozrnná pšeničná jemná 300 g
olej řepkový 60 g
Vejce 1 ks
Sůl 4 g
Pepř 2 g
Kedlubna 300 g
kedlubnové listy 150 g
Cibule 1 větší kus
Česnek 3 stroužky
olej řepkový 1 lžíce
Sýr feta 120 g
citrónová šťáva 2 lžíce
ořechy vlašské 20 g

POSTUP:
Nedříve si připravíme těsto na taštičky. Smícháme tvaroh, olej, mouku, polovinu soli a žloutek a vypracujeme těsto, které necháme na chvíli v lednici odpočinout. Mezitím si předehřejeme troubu na 180 ° C a připravíme si kedlubnovou náplň. Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, pak přidáme nahrubo nastrouhanou oloupanou kedlubnu a nadrobno omyté a pokrájené listy kedlubny. Restujeme vše do měkka a na závěr přidáme lisovaný česnek, sůl a pepř. Zakápneme lžící citrónové šťávy a případně ještě dochutíme kořením či bylinkami dle chuti. Do vychladlé směsi přimícháme rozdrobený sýr a pokrájené vlašské ořechy. Těsto si vyválíme a nakrájíme na čtverce nebo kolečka. Do středu poklademe kedlubnovou náplň a přehneme okraje, které důkladně přitiskneme k sobě. Na závěr potřeme taštičky bílkem a dáme na plech vyložený pečícím papírem péct do trouby na cca 15-20 minut.

Foto: Tomáš Martínez

Recept byl publikován na stránkách Vím, co jím.

Mgr. Zuzana Douchova
Psycholožka, koučka a nutriční poradkyně

Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ 

Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖