Na tento recept jsem se inspirovala mojí nejoblíbenější indickou kuchyní. Kombinace chilli, koriandru a římského kmínu se výborně hodí k jehněčímu masu. Můžete však použít i mleté hovězí nebo drůbeží. Typické indické placky chapati se vyrábí pouze z celozrnné pšeničné mouky, soli a vody a na sucho se opečou na pánvi. Pro zvláčnění jsem doplnila těsto trochou bílého jogurtu, který je také základem pro mátový dip.
Pokud se jehněčímu vyhýbáte kvůli jeho specifické „vůni“, tak pomáhá když odstaníte přebytečný tuk a maso důkladně odblaníte. Nezapomeňte také jehněčí dochutit česnekem a čerstvými bylinkami či kořením. K jehněčímu se skvěle hodí koriandr, rozmarýn, oregano či tymián.
Maso jehněčí mleté (plec libová) 500 g
Koriandr čerstvý 20 g
Chilli koření 5 g
Citrónová šťáva 20 g
Kmín římský mletý 10 g
Česnek 3 stroužky
Mouka celozrnná pšeničná jemná 250 g
Olej řepkový 1 lžička
Jogurt bílý polotučný 200 g
Máta čerstvá 10 g
Rajčata 200 g
Salát ledový 200 g
Sůl, pepř dle potřeby
Nejdříve si připravíme masovou směs a těsto na chlebové placky. Mleté maso smícháme s nasekaným čerstvým koriandrem, chilli, lžící citrónové šťávy, římským mletým kmínem, prolisovaným česnekem, solí a pepřem a necháme chvíli odležet. Špejle na špízy namočíme na chvíli do vody. Mouku smícháme s 50 g jogurtu, solí a pomalu lijeme cca 150 ml vlažné vody. Vypracujeme hladké nelepivé těsto. V případě potřeby přidáme mouku nebo vodu. Necháme na pár minut odpočinout. Zbytek jogurtu smícháme s nasekanou čerstvou mátou a dáme do lednice. Ledový salát a rajčata pokrájíme na kousky a pokapeme lžící citronové šťávy. Z masové směsi vytvarujeme oválné šišky, které napichujeme na namočené špejle či kovové jehlice. Před grilováním potřeme olejem a dáme na rozpálený gril z obou stran opéct dozlatova. Z těsta na placky vytváříme nejprve menší kuličky, které vyválíme na tenké placky (cca 2mm) a necháme z obou stran nasucho na pánvi opéct. Ihned teplé podáváme k masu s dipem a salátem.
Další mé zdravé recepty na snídaně, svačiny, obědy a večeře najdete ve FIT jídelníčku, který jsem připravila rovnou ve třech variantách – na hubnutí, udržení si váhy nebo na přibrání.
Všechny recepty jsou i v bezmasé, bezlepkové a bezlaktózové verzi, ať máte co nejvíce na výběr.
Více informací o FIT jídelníčku najdete >> tady <<.
Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ
Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖