Jehněčí špízy s domácí plackou a jogurtovým dipem

Na tento recept jsem se inspirovala mojí nejoblíbenější indickou kuchyní. Kombinace chilli, koriandru a římského kmínu se výborně hodí k jehněčímu masu. Můžete však použít i mleté hovězí nebo drůbeží. Typické indické placky chapati se vyrábí pouze z celozrnné pšeničné mouky, soli a vody a na sucho se opečou na pánvi. Pro zvláčnění jsem doplnila těsto trochou bílého jogurtu, který je také základem pro mátový dip.

Proč zkusit jehněčí maso?

  • obsahuje kvalitní plnohodnotné bílkoviny
  • na rozdíl od vepřového či hovězího minimum tuku a cholesterolu
  • také zdraví prospěšné omega 3 a omega 6 mastné kyseliny, které pomáhají chránit naše srdce a cévy
  • je zdrojem železa, zinku, draslíku, vápníku a hořčíku a také vitamínů skupiny B, A, D a E

Jak se zbavit typické jehněčí „vůně“?

Pokud se jehněčímu vyhýbáte kvůli jeho specifické „vůni“, tak pomáhá když odstaníte přebytečný tuk a maso důkladně odblaníte. Nezapomeňte také jehněčí dochutit česnekem a čerstvými bylinkami či kořením. K jehněčímu se skvěle hodí koriandr, rozmarýn, oregano či tymián.

Jehněčí špízy s domácí plackou a jogurtovým dipem

SUROVINY na 3 porce:

Maso jehněčí mleté (plec libová) 500 g
Koriandr čerstvý 20 g
Chilli koření 5 g
Citrónová šťáva 20 g
Kmín římský mletý 10 g
Česnek 3 stroužky
Mouka celozrnná pšeničná jemná 250 g
Olej řepkový 1 lžička
Jogurt bílý polotučný 200 g
Máta čerstvá 10 g
Rajčata 200 g
Salát ledový 200 g
Sůl, pepř dle potřeby

POSTUP:

Nejdříve si připravíme masovou směs a těsto na chlebové placky. Mleté maso smícháme s nasekaným čerstvým koriandrem, chilli, lžící citrónové šťávy, římským mletým kmínem, prolisovaným česnekem, solí a pepřem a necháme chvíli odležet. Špejle na špízy namočíme na chvíli do vody. Mouku smícháme s 50 g jogurtu, solí a pomalu lijeme cca 150 ml vlažné vody. Vypracujeme hladké nelepivé těsto. V případě potřeby přidáme mouku nebo vodu. Necháme na pár minut odpočinout. Zbytek jogurtu smícháme s nasekanou čerstvou mátou a dáme do lednice. Ledový salát a rajčata pokrájíme na kousky a pokapeme lžící citronové šťávy. Z masové směsi vytvarujeme oválné šišky, které napichujeme na namočené špejle či kovové jehlice. Před grilováním potřeme olejem a dáme na rozpálený gril z obou stran opéct dozlatova. Z těsta na placky vytváříme nejprve menší kuličky, které vyválíme na tenké placky (cca 2mm) a necháme z obou stran nasucho na pánvi opéct. Ihned teplé podáváme k masu s dipem a salátem.

👇 FIT RECEPTY NA KAŽDÝ DEN👇

Další mé zdravé recepty na snídaně, svačiny, obědy a večeře najdete ve FIT jídelníčku, který jsem připravila rovnou ve třech variantách – na hubnutí, udržení si váhy nebo na přibrání.

Všechny recepty jsou i v bezmasébezlepkové a bezlaktózové verzi, ať máte co nejvíce na výběr.

Více informací o FIT jídelníčku najdete >> tady <<.

Fit jídelníček
Mgr. Zuzana Douchova
Psycholožka, koučka a nutriční poradkyně

Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ 

Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖