Hrušky máčené v javorovém sirupu a vláčné vanilkovo-skořicové těsto je prostě dokonalá kombinace. Koláč „naruby“ je navíc výbornou alternativou klasických koláčů. Jediný rozdíl je v tom, že ovocná náplň se klade na dno koláčové formy a těsto jde až na závěr. A tenhle hruškový koláč je ještě úžasný v tom, že je slazený pouze javorovým sirupem, má nízký obsah tuku a můžete ho upéct buď v celozrnné nebo bezlepkové variantě.
Na koláč si připravte 3 zralé hrušky. Dvě hrušky použijeme pokrájené na plátky na dno koláčové formy a jednu rozvaříme bez slupky na hruškové pyré, které pak přidáme do těsta. Těsto pak bude nádherně vláčné, přirozeně oslazené a voňavé po hruškách. Místo hrušek však můžete použít i jablka.
Místo cukru použijte javorový sirup, v kombinaci s hruškami je prostě dokonalý. Mouku používám špaldovou celozrnnou hladkou, která je plná vlákniny a vitamínů. Pro bezlepkovou dietu použijte rýžovou mouku nebo rozemleté bezlepkové ovesné vločky.
SUROVINY:
hrušky zralé 3 ks (500 g)
javorový sirup 100 g + 4 lžíce (50 g)
polotučný bílý jogurt 200 g
hruškové pyré z jedné hrušky
skořice mletá 1 lžička 5g
citrónová šťáva 1 lžíce 10 g
rostlinný olej nebo máslo 60 g
vejce 2 ks
vanilkový extrakt 1 lžička
mouka špaldová celozrnný hladká (nebo bezlepková) 200 g
kypřící prášek 2 lžičky
sůl špetka
POSTUP:
Dno koláčové formy poklademe pečícím papírem. Jednu a půl až dvě hrušky pokrájíme na tenké plátky, které poskládáme na dno formy dokola. Nalijeme na ně 4 lžíce javorového sirupu. Předehřejeme troubu na 180 C. Jestli nám hrušky zbydou, tak je dáme do kastrůlku a přidáme ještě jednu oloupanou celou hrušku na kostičky pokrájenou, podlijeme trochou vody a rozvaříme se lžičkou skořice do měkka. Hrušky pak rozmixujeme na hladké pyré. Do mísy si mezitím nalijeme jogurt, olej, vanilku, javorový sirup, vejce a hruškové pyré. Důkladně promícháme a postupně přisypeme mouku, špetku soli a kypřící prášek. Těsto nalijeme navrch hrušek do formy a rozetřeme do všech stran. Dáme péct do trouby na cca 40 min. Hotový koláč poznáme tak, že do těsta strčíme párátko nebo špejli a měla by vyjít suchá. Nechte pak koláč pořádně vychladnout a až pak ho pomocí talíře obraťte tak, aby byly hrušky navrchu.
👇 FIT KOLÁČE PRO CELOU RODINU
Více mých zdravých koláčů najdete v mé ekuchařce >>Fitmlsky, kterou si stáhněte tady. a ochutnejte různé koláče, bábovky, dorty, muffiny, sušenky a další dobroty, které jsou bez přidaného cukru a bílé mouky a většina receptů je i v bezlepkové verzi.
Recept byl certifikovaný Vím, co jím.
Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ
Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖