fbpx

Hrušková povidla s třtinovým cukrem i bez cukru a makové lívance

Hrušková povidla a makové lívance jsou skvělou kombinací na snídani. Hrušková povidla jsem tentokrát zkusila upéct v troubě, protože takhle jsou povidla hotová do hodinky a protože jsem měla obrovskou chuť na pořádný pravý karamel, tak jsem použila třtinový cukr. Komu cukr vadí a chtěl by vyzkoušet bezcukrovou variantu povidel, tak přikládám druhý recept níže.

Hrušková povidla s třtinovým cukrem

SUROVINY na 1 větší sklenici:

hrušky zralé, bez jadřinců a pokrájené na kousky 2 kg
cukr třtinový 250 g
citrónová šťáva 1 lžíce
mletá skořice 1 lžička
rum 2 lžíce
hřebíček, tlučený 3 ks
POSTUP:

Předehřejeme troubu na 200 C a hlubší plech vyložíme pečícím papírem. Pokrájené hrušky pokapeme citrónovou šťávou, promícháme a dáme do pekáče a do trouby na 25 min. Během pečení je důležité je ani jednou nemíchat. Potom přisypeme polovinu cukru a dáme zpět na dalších 15 min do trouby. Poté opět přisypeme zbylou polovinu cukru a pečeme dalších 15 min bez míchání. Cukr by měl v troubě krásně zkaramelizovat a pokud budete mít pocit, že jsou hrušky stále moc vodnaté, nechte je ještě chvíli péct. Po upečení hrušky společně se skořicí, roztlučeným hřebíčkem a rumem rozmixujeme ponorným mixérem do požadované konzistence. Ještě horká povidla naplníme do čistých sklenic, zavíčkujeme a otočíme víkem dolů a necháme vychladnout. 

Hrušková povidla bez cukru

Zralé hrušky jsou přirozeně sladké, proto není třeba již dále přislazovat, pokud chcete méně sladší variantu. Jako konzervant používám v tomto případě mořskou sůl, která ještě více zesílí sladkou chuť hrušek. Nemusíte se bát, že povidla budou slaná, naopak budou sladká tak akorát přirozeně. U povidel bez cukru je však důležité použít opravdu již zralé ovoce. Můžete takhle zavařovat i jiné ovoce dle chuti, ale čím sladší ovoce, tím méně soli a naopak. Na 1 kg zralých hrušek používám 1 čl lžičku soli (4 g).

SUROVINY na 1 větší sklenici:

hrušky zralé, bez jadřinců a pokrájené na kousky 2 kg
sůl mořská 2 lžičky (8 g)
jablečný ocet nebo citrónová šťáva 1 lžíce
skořice mletá 1 lžička
hřebíček 3 ks
POSTUP:

Předehřejeme troubu na 200 C a hlubší plech vyložíme pečícím papírem. Pokrájené hrušky osolíme, pokapeme jablečným octem, promícháme a dáme do pekáče a do trouby péct na cca hodinu, dokud se šťáva z hrušek neodpaří. Pak můžeme rozmixovat na hladké pyré nebo nechat s kousky hrušek a ještě horká povidla naplníme do čistých sklenic, zavíčkujeme a otočíme víkem dolů a necháme vychladnout. 

Makové lívance

SUROVINY:

mouka špaldová celozrnná nebo bezlepková 150 g
vejce celé 1 ks
mák mletý 100 g
kypřící prášek 1 lžička
olej kokosový nebo řepkový 1 lžička
podmáslí nebo jogurt do 3 % tuku 250 g
sůl špetka
med 100 g
vanilkový extrakt 1 lžička

POSTUP:

V míse smícháme všechny ingredience kromě oleje a vše důkladně promícháme a necháme chvíli odležet. Pak na lívanečníku nebo pánvi rozehřejeme olej a lívance dozlatova z obou stran opečeme. Hotové lívance mažeme povidly.

Více těchto dobrot najdete v mé ekuchařce Fitmlsky, kterou si můžete koupit jen za 179,- přímo na tomto odkaze >>FITMLSKY<<.

Mgr. Zuzana Douchova
Psycholožka, koučka a nutriční poradkyně