Hrušková povidla a makové lívance

Hrušková povidla a makové lívance jsou skvělou kombinací na snídani. Hrušková povidla jsem tentokrát zkusila upéct v troubě, protože takhle jsou povidla hotová do hodinky a protože jsem měla chuť na karamel, tak jsem použila třtinový cukr. Komu cukr vadí a chtěl by vyzkoušet variantu bez cukru, tak přikládám druhý recept níže.

Hrušková povidla s třtinovým cukrem

SUROVINY na 1 větší sklenici:

hrušky zralé, bez jadřinců a pokrájené na kousky 2 kg

cukr třtinový 250 g

citrónová šťáva 1 lžíce

mletá skořice 1 lžička

rum 2 lžíce

hřebíček, tlučený 3 ks

POSTUP:

Předehřejeme troubu na 200 °C a hlubší plech vyložíme pečícím papírem. Pokrájené hrušky pokapeme citrónovou šťávou, promícháme a dáme do pekáče a do trouby na 25 min. Během pečení je důležité je ani jednou nemíchat. Potom přisypeme polovinu cukru a dáme zpět na dalších 15 min do trouby. Poté opět přisypeme zbylou polovinu cukru a pečeme dalších 15 min bez míchání. Cukr by měl v troubě krásně zkaramelizovat a pokud budete mít pocit, že jsou hrušky stále moc vodnaté, nechte je ještě chvíli péct. Po upečení hrušky společně se skořicí, roztlučeným hřebíčkem a rumem rozmixujeme ponorným mixérem do požadované konzistence. Ještě horká povidla naplníme do čistých sklenic, zavíčkujeme a otočíme víkem dolů a necháme vychladnout. 

Hrušková povidla bez cukru

Zralé hrušky jsou přirozeně sladké, proto není třeba již dále přislazovat, pokud chcete méně sladší variantu. Jako konzervant používám v tomto případě mořskou sůl, která ještě více zesílí sladkou chuť hrušek. Nemusíte se bát, že povidla budou slaná, naopak budou sladká tak akorát přirozeně. U povidel bez cukru je však důležité použít opravdu již zralé ovoce. Můžete takhle zavařovat i jiné ovoce dle chuti, ale čím sladší ovoce, tím méně soli a naopak. Na 1 kg zralých hrušek používám 1 čajovou lžičku soli (4 g).

SUROVINY na 1 větší sklenici:

hrušky zralé, bez jadřinců a pokrájené na kousky 2 kg

sůl mořská 2 lžičky (8 g)

jablečný ocet nebo citrónová šťáva 1 lžíce

skořice mletá 1 lžička

hřebíček 3 ks

POSTUP:

Předehřejeme troubu na 200 °C a hlubší plech vyložíme pečícím papírem. Pokrájené hrušky osolíme, pokapeme jablečným octem, promícháme a dáme do pekáče a do trouby péct na cca hodinu, dokud se šťáva z hrušek neodpaří. Pak můžeme rozmixovat na hladké pyré nebo nechat s kousky hrušek a ještě horká povidla naplníme do čistých sklenic, zavíčkujeme a otočíme víkem dolů a necháme vychladnout. 

Makové lívance

SUROVINY:

mouka špaldová celozrnná nebo bezlepková 150 g

vejce celé 1 ks

mák mletý 100 g

kypřící prášek 1 lžička

olej kokosový nebo řepkový 1 lžička

podmáslí nebo jogurt do 3 % tuku 250 g

sůl špetka

med 100 g

vanilkový extrakt 1 lžička

POSTUP:

V míse smícháme všechny ingredience kromě oleje a vše důkladně promícháme a necháme chvíli odležet. Pak na lívanečníku nebo pánvi rozehřejeme olej a lívance dozlatova z obou stran opečeme. Hotové lívance mažeme povidly a doplníme ještě nějakou bílkovinu v podobě tvarohu, jogurtu, kefíru nebo skyru. 

VÍCE DOBROT NAJDETE V EKUCHAŘCE FITMLSKY

Více těchto zdravějších dobrot najdete v mé ekuchařce Fitmlsky, kterou si můžete zakoupit přímo na tomto odkaze >>FITMLSKY<<.

Mgr. Zuzana Douchova
Psycholožka, koučka a nutriční poradkyně

Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ 

Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖