Hovězí ragú s celerovou kaší

Šťavnaté maso s podzimní zeleninou a celerovou kaší je ideálním výživným pokrmem do chladných dnů. 

Příprava ragú sice  zabere několik hodin, ale většinu času budete mít maso v troubě či na plotně. Z trouby je maso křehčí a z plotny zase rychleji hotové. Kombinuji proto oba dva způsoby, nejdříve peču maso se zeleninou v troubě cca 2 hodiny a na závěr dám na plotnu maso dodělat a redukovat mírně omáčku. Můžete však dobu varu zkrátit, pokud použijete papiňák. Celerová kaše je klasická bramborová kaše nastavená a odlehčená vařeným celerem. K ragú výborná kombinace!

Hovězí ragú s celerovou kaší

INGREDIENCE:

Hovězí maso (zadní) 800 g
Olej rostlinný 20 g
Mrkev 200g
Dýně 200 g
Řapíkatý celer 200 g
Cibule 200 g
Česnek 20 g
Červené víno 400 ml
Hovězí vývar 400 ml
Čerstvé bylinky nebo koření (tymián, bobkový list, rozmarýn, majoránka) 10 g

Rajčata konzervovaná drcená 250 ml
Celer bulva 400 g
Brambory 600 g
Mléko polotučné 150 ml
Sůl, pepř špetka

POSTUP:

Troubu si předehřejeme na 160 ° C. Na plotně v hrnci orestujeme na oleji na kousky pokrájené maso a zprudka opečeme. Mrkev, dýni, řapíkatý celer, cibuli a česnek pokrájíme na větší kusy. Maso vyjmeme z hrnce a na výpeku restujeme zeleninu do zhnědnutí. Vložíme maso zpátky k zelenině, zalijeme vínem, rajčaty, vývarem, přidáme bylinky, sůl, pepř a přiklopené pokličkou vložíme do trouby na cca 2 hodiny. Pak vyndáme z trouby na plotnu a na mírném ohni vaříme ještě 30-60 min do změknutí masa a na závěr odklopíme poklici, aby se omáčka redukovala do požadované konzistence. Mezitím si připravíme celerovou kaši. Celer a brambory oloupeme a pokrájíme na kousky a dáme vařit do vroucí vody do změknutí. Pak zeleninu rozmačkáme společně s mlékem na kaši.

Foto: Tomáš Martínez

Recept byl publikován na stránkách Vím, co jím.

Mgr. Zuzana Douchova
Psycholožka, koučka a nutriční poradkyně

Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ 

Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖