Fíkové raw tyčinky

Vyzkoušejte domácí raw tyčinky z čerstvých fíků, bez přidaného cukru, laktózy, lepku a chemických dochucovadel. Jsou ideální svačinou pro děti i dospělé, dodají rychle energii a spoustu vitamínů, minerálů, enzymů a antioxidantů.

Raw tyčinky si udělejte doma

Raw tyčinky jsou výbornou a zdravou alternativou sladkostí, protože obsahují pouze přirozené cukry z ovoce a zdravé nenasycené mastné kyseliny z ořechů a semen. Jsou tak vynikajícím zdrojem energie a sladké chuti. Výroba tyčinek je velmi jednoduchá a rychlá, potřebujete jen dobrý mixér. Kombinujte jakékoli ovoce (čerství i sušené), ořechy a semínka. K doslazení a k dosažení správné konzistence používejte vždy k čerstvému ovoci ještě i sušené, nebo jen sušené ovoce. Použila jsem kombinaci čerstvých fíků, sušených datlí, chia a konopných semínek a mandlí. K dochucení obvykle přidávám jen kakao, skořici a citrónovou kůru. Ale můžete přidat i vanilku, karob, kokos, datlový sirup pro sladší chuť, nebo i kvalitní proteinový prášek (např. konopný) pro vyšší obsah bílkovin.

U čerstvého ovoce se různí obsah vody, proto se může stát, že směs nebude dostatečně tuhá a v tomto případě přidejte více suchých ingrediencí (semena, ořechy). Pokud bude směs naopak příliš suchá, přidejte více čerstvého ovoce nebo vody. Kdo má rád křupavější verzi tyčinek, tak nemixuje úplně dohladka. V případě že použijete fíky sušené, tak stačí poloviční množství.

Fíkové raw tyčinky

SUROVINY:

fíky čerstvé 200 g (4 ks)
datle sušené 150 g
mandle mleté 100 g
chia semena 50 g
semínka konopná loupaná 50 g
kakao kvalitní 20 g
sůl špetka
skořice mletá 1 lžička
citronová kůra špetka

POSTUP:

Čerstvé fíky zbavíme stopky a rozmixujeme je v mixéru na hladkou kaši. Stejně tak rozmixujeme i sušené datle na tuhou hmotu. Fíky a datle v míse rukama spojíme dohromady. Pak zvlášť rozmixujeme mandle a semínka najemno. Ořechovou a ovocnou směs propojíme v mixéru nebo rukama, přidáme kakao, špetku soli, skořici a citrónovou kůru. Vše důkladně propojíme a necháme pár minut odstát. Hmotu ochutnáme a v případě potřeby ještě dosladíme datlovým sirupem. Pokud je hmota příliš řídká, přidáme ještě mletá semínka nebo ořechy a zároveň i sušené datle nebo sirup, aby se uchovala sladivost. Pak hmotu navlhčenýma rukama rozprostřeme na pečící papír a dáme do lednice zatuhnout. Poté nakrájíme na libovolné kousky a skladujeme v lednici. Spotřebujte ideálně do týdne.

Foto: Tomáš Martínez

Recept byl publikován na stránkách Vím, co jím.

Mgr. Zuzana Douchova
Psycholožka, koučka a nutriční poradkyně

Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ 

Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖