Fazolové sušenky

Vyzkoušejte fazole tentokrát ve sladké podobě jako kakaové sušenky! Jsou pečené bez vajec a cukru, výborně chutnají a skvěle zasytí!  

Sušenky z fazolí? Proč ne! 🙂 

Na výrobu fazolových sušenek jsem si vybrala klasické červené fazole, protože mají mírně nasládlou chuť. Ale můžete použít jakékoli jiné fazole, například adzuki, které se do receptu také skvělé hodí. Místo vajec jsem použila namletá lněná semínka, která po rozmíchání ve vodě zgelovatí a těsto dobře slepí. Doporučuji na závěr ochutit těsto nejdříve polovinou medu a ochutnat, pak teprve přidávat zbytek pro dosažení sladké chuti dle potřeby.  Fazole chutnají lépe odleželé až druhý den.

Fazolové sušenky

INGREDIENCE NA cca 16 KS:

Fazole červené vařené nebo v konzervě 250 g
Olej řepkový 3 lžíce
Vanilkový extrakt 1 lžička
Semínka lněná mletá 1 lžička
Skořice mletá 1 lžička
Prášek do pečiva 1 lžička
Sůl špetka
Kakao holandské 2-3 lžíce
Citrónová šťáva 1 lžička
Mouka celozrnná špaldová nebo bezlepková rýžová 3 vrchovaté lžíce
Med 100 g a více dle chuti

POSTUP:

Syrové fazole namočíme přes noc do vody, několikrát propláchneme a vaříme v čisté vodě cca hodinu do změknutí. Fazole z konzervy propláchneme od slaného láku. Mezitím si vrchovatou lžičku mletých lněných semínek zalijeme trochou vlažné vody a dáme do lednice odležet. Vařené fazole rozmixujeme do hladka. Fazolovou hmotu vylejeme do mísy a přidáme zbylé ingredience včetně lněných semínek. Důkladně promícháme a na závěr doslazujeme medem. V případě potřeby dosladíme více. Navlhčenýma rukama tvoříme placičky, které vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 180 ° C cca 20 min.

Foto: Tomáš Martínez

Recept byl publikován na stránkách Vím, co jím.

Mgr. Zuzana Douchova
Psycholožka, koučka a nutriční poradkyně

Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ 

Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖