fbpx

Dýňové hrnkové muffiny

Upečete si tyhle voňavé podzimní dýňové muffiny s dýňovými semínky a skořicí. Recept je jednoduchý, potřebujete jen hrnky a lžíce na odměřování. Oslazené jsou datlovým sirupem, jsou nízkotučné a ze špaldové celozrnné mouky. Použila jsem dýni Hokkaido, která se nemusí loupat a díky ní budou muffiny krásně vláčné, plné vlákniny a betakarotenu.

Dýni Hokkaido připravuji nejčastěji na polévku a do pečených dobrot, protože je přirozeně sladká. Dýňové pyré na různé koláče a muffiny připravuji z dýně pečené, protože pečením lépe vynikne její chuť. Důležité je nechat pak upečenou a rozmixovanou dýni chvíli okapat, aby zbylo opravdu jen hutné pyré. Z dýně si můžete nechat i semínka, která stačí jen v troubě usušit. Jsou plná zdravých tuků, bílkovin, vitamínů a minerálů. Domácí semínka připravíte tak, že je vydlabete, odstraníte dužinu, rozložíte je na plech vyložený pečícím papírem a pak dáte přibližně na hodinu péct dokud neoschnou. Semínka do receptu můžete samozřejmě i koupit nebo nahradit oblíbenými ořechy (výborné jsou muffiny s vlašskými ořechy), nebo s kousky hořké čokolády. Pro bezlepkovou dietu jen vyměníte špaldovou mouku za bezlepkovou – např. rýžovou, mandlovou nebo moukou z rozmixovaných bezlepkových ovesných vloček.

Dýňové hrnkové muffiny

Ingredience:

2 hrnky špaldové celozrnné mouky
¾ hrnku datlového sirupu
1 lžička kypřícího prášku
špetka soli
1 lžíce mleté skořice
špetka muškátového mletého oříšku
1/2 lžičky mletého zázvoru
1 hrnek dýňového pyré
kelímek bílého jogurtu nebo sklenice rostlinného mléka (např. mandlové)
⅓ hrnku rostlinného oleje (kokosový, řepkový, apod)
1 ks vejce
½ hrnku dýňových semínek
1 lžíce třtinového cukru nebo lžička skořice

Postup:

Dýňové pyré připravíme tak, že si menší Dýni Hokkaido, která se nemusí loupat, rozkrojíme na větší kusy a dáme péct do trouby na 200°C na cca 30 min do změknutí a pak rozmixujeme na hladké pyré. Necháme v cedníku okapat přebytečnou vodu. Pak si stáhneme troubu na 180°C a formu na muffiny vyložíme papírovými nebo silikonovými košíčky nebo lehce vymažeme olejem. V míse smícháme mouku a všechny suché ingredience kromě semínek. V jiné míse si promícháme pyré, jogurt, datlový sirup a olej a vmícháme do moukové směsi. Důkladně vše promícháme. Na pánvi si na sucho orestujeme dýňová semínka, která můžeme ještě posypat lžící třtinového cukru, aby byla lehce slaďoučká nebo lžící skořice a většinu semínek nasypeme do těsta. Necháme si trochu na posypání. Formičky na muffiny naplníme lžící těstem, posypeme zbylými semínky a dáme péct do trouby na cca 20 min.

Jestli Vám chutnají dýňové a jiné zdravé dobroty, tak spoustu dalších najdete v mé ekuchařce Fitmlsky, kterou si můžete stáhnout za zvýhodněnou cenu >>tady<<.

Mgr. Zuzana Douchova
Psycholožka, koučka a nutriční poradkyně