Domácí arašídový flapjack

Znáte tyhle slaďoučké a vláčné ovesné tyčinky? Mám pro vás recept na domácí pečené flapjacky, které jsou slazené pouze banány a hrozinkami a dochucené arašídovým máslem. Vše bez přidaného cukru, konzervačních látek a umělých barviv.

Jak na domácí flapjacky

Základní surovinou pro výrobu těchto tyčinek jsou ovesné vločky. Můžete použit klasické ovesné, ovesné bez lepku nebo i jiné, například pohankové.

Další důležitou surovinou jsou ořechy, semínka a sušené ovoce. Vyberte dle chuti, já mám nejraději kombinaci hrozinek, slunečnicových semínek a arašídového másla, které tyčinkám dodá výraznější chuť.

Na oslazení používám zralé banány, ale můžete dosladit i medem či jiným sirupem.

A poslední zásadní součástí těchto flapjacků je kokosový olej, který při vychladnutí ztuhne a zajistí tak jejich kompaktnost.

Domácí flapjack

SUROVINY:

Banány zralé 3 ks

Citrónová šťáva 1 lžička

Ovesné vločky 150 g

Semínka dýňová 30 g

Hrozinky 40 g

Arašídové máslo 100 g

Olej kokosový 30 g

POSTUP:

Předehřejeme si troubu na 180 ° C. Zralé banány rozmačkáme na kaši a pokapeme lžičkou citronové šťávy. Vločky a semínky si na sucho na pánvi opražíme a vychladlé vmícháme do rozmačkaných banánů. Přidáme rozinky, arašídové máslo, kokosový olej a důkladně promícháme. Rozprostřeme na menší plech vyložený pečícím papírem a dáme péct na 30 minut. Po vychladnutí nakrájíme a skladujeme v lednici.

Recept byl certifikován Vím, co jím

Foto: Martina Matičková

FIT KOLÁČE PRO CELOU RODINU

Více mých zdravých koláčů najdete v mé ekuchařce >>Fitmlsky, kterou si stáhněte tady a ochutnejte různé koláče, bábovky, dorty, muffiny, sušenky a další dobroty, které jsou bez přidaného cukru a bílé mouky a většina receptů je i v bezlepkové verzi.

Mgr. Zuzana Douchova
Psycholožka, koučka a nutriční poradkyně

Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ 

Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖