Znáte tyhle slaďoučké a vláčné ovesné tyčinky? Mám pro vás recept na domácí pečené flapjacky, které jsou slazené pouze banány a hrozinkami a dochucené arašídovým máslem. Vše bez přidaného cukru, konzervačních látek a umělých barviv.
Základní surovinou pro výrobu těchto tyčinek jsou ovesné vločky. Můžete použit klasické ovesné, ovesné bez lepku nebo i jiné, například pohankové.
Další důležitou surovinou jsou ořechy, semínka a sušené ovoce. Vyberte dle chuti, já mám nejraději kombinaci hrozinek, slunečnicových semínek a arašídového másla, které tyčinkám dodá výraznější chuť.
Na oslazení používám zralé banány, ale můžete dosladit i medem či jiným sirupem.
A poslední zásadní součástí těchto flapjacků je kokosový olej, který při vychladnutí ztuhne a zajistí tak jejich kompaktnost.
SUROVINY:
Banány zralé 3 ks
Citrónová šťáva 1 lžička
Ovesné vločky 150 g
Semínka dýňová 30 g
Hrozinky 40 g
Arašídové máslo 100 g
Olej kokosový 30 g
POSTUP:
Předehřejeme si troubu na 180 ° C. Zralé banány rozmačkáme na kaši a pokapeme lžičkou citronové šťávy. Vločky a semínky si na sucho na pánvi opražíme a vychladlé vmícháme do rozmačkaných banánů. Přidáme rozinky, arašídové máslo, kokosový olej a důkladně promícháme. Rozprostřeme na menší plech vyložený pečícím papírem a dáme péct na 30 minut. Po vychladnutí nakrájíme a skladujeme v lednici.
Recept byl certifikován Vím, co jím
Foto: Martina Matičková
Více mých zdravých koláčů najdete v mé ekuchařce >>Fitmlsky, kterou si stáhněte tady a ochutnejte různé koláče, bábovky, dorty, muffiny, sušenky a další dobroty, které jsou bez přidaného cukru a bílé mouky a většina receptů je i v bezlepkové verzi.
Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ
Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖