Tyhle cizrnovo-zeleninové placky jsou bezlepkové, plné bílkovin a vlákniny. Skvěle chutnají s mátovým jogurtovým dipem a hodí se jako pikantní předkrm nebo lehká večeře.
Recept na cizrnové placky je rychlý a velmi jednoduchý. Jen nakrájíte zeleninu, zasypete kořením a cizrnovou moukou a pak orestujete na trošce oleje na pánvi nebo pečete v troubě. Na tyto placky můžete použít jakoukoli zeleninu, kterou máte rádi. Já nejraději používám červenou cibuli, papriku a květák. Kdo má rád ostřejší jídla, může přidat i chilli papričku. Cizrnová mouka obsahuje vyšší podíl bílkovin oproti běžné pšeničné mouce a také vlákninu, vitamíny skupiny B, železo, draslík a vápník. Působí blahodárně na naši nervovou soustavu, imunitu a trávení. Cizrnová mouka je vhodná pro bezlepkovou dietu. Používat jí můžete na zahuštění omáček, polévek, na pečení sladkých i slaných pokrmů.
SUROVINY :
paprika červená syrová 150 g
cibule červená 100 g
květák syrový 150 g
koriandr čerstvý 10 g
cizrnová mouka 100 g
sůl 5 g
pepř mletý 2 g
kmín římský mletý 8 g
koření garam masala 10 g
jogurt bílý 200 g
citronová šťáva syrová 10 g
olej řepkový 30 g
POSTUP:
Syrovou zeleninu pokrájíme na tenké nudličky, koriandr nasekáme a dáme do mísy. Posypeme solí, polovinou římského kmínu, garam masalou, pepřem a rukama promačkáme, aby zelenina pustila trochu vody. Pak přisypeme cizrnovou mouku a opět důkladně rukama promícháme, aby se mouka spojila se zeleninou. Uděláme z těsta placky a na rozpáleném oleji pečeme z obou stran do zlatova. Mátu rozmixujeme se lžičkou jogurtu do hladka a pak smícháme se zbytkem jogurtu, přidáme zbytek římského kmínu a citronovou šťávu.
Recept byl certifikován logem Vím, co jím
Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ
Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖