Grilovaný ořechový sýr s bulgurem

Máte rádi grilované sýry? Ani při hubnutí a zdravém životním stylu se jim nemusíte vyhýbat. Vyzkoušejte můj oblíbený recept na grilovaný sýr obalený v marinádě z vlašských ořechů, medu a oleje, která se pod grilem přemění na výbornou křupavou krustu a vevnitř rozteklý sýr…prostě mňam!

Grilovaný sýr s bulgurem 

Na sýr můžete vybrat klasický Camembert, Hermelín nebo kozí sýr a v případě, že si hlídáte váhu, tak můžete vybrat i jejich nízkotučnější variantu jako je Camembert linea či Hermelín Figura. 

Bulgur se používá obdobně jako rýže nebo kuskus, tedy jako příloha k masu a zelenině. Klasický bulgur se vyrábí z pšeničného zrna, které se předvaří a naláme. Díky předvařenosti stačí bulgur stejně jako kuskus pouze zalít vroucí vodou a nechat nabobtnat nebo jen krátce povařit, záleží na hrubosti zrn. Na trhu je k dostání i ve špaldové či bezlepkové pohankové variantě.

FitTip: Výborný je také i na sladko uvařený v mléce či rostlinném nápoji spolu s ovocem, medem a ořechy.

Bulgur je lehce stavitelný, má vysoký obsah živin a příjemně oříškovou chuť. Kromě vlákniny obsahuje také vitamíny skupiny B, vitamín E a z minerálů převážně hořčík, fosfor, draslík, vápník a zinek.

Grilovaný sýr s bulgurem

SUROVINY na 1 porci:

bulgur před vařením 60-80 g
plísňový sýr 1 ks
ořechy vlašské 10 g
olej řepkový nebo olivový 1 lžička
med 1 lžička
citrónová šťáva 1 lžíce
sůl, pepř dle chuti
polníček 1 větší hrst
rajčata cherry 100 g
okurka 100 g
petržel hladkolistá nasekaná 1 lžíce

POSTUP:
Bulgur uvaříme podle návodu krátkým varem a pak dáme vychladnout. Sýr nařízneme do kříže na vrchní straně. Vlašské ořechy nasekáme najemno nebo krátce rozmixujeme nahrubo. Pak je smícháme se lžičkou medu a oleje a promícháme, osolíme a opepříme. Sýr potřeme z vrchu marinádou. Pokrájíme si zeleninu, smícháme s bulgurem, pokrájenou petrželkou, solí, pepřem a zakápneme citrónovou šťávou. Můžeme do salátu přidat opět ještě  vlašské ořechy a olivový olej. Sýr dáme do předehřáté trouby s grilem na plech vyložený pečícím papírem na 180 ° C. Pečeme dozlatova cca 15-20 minut, až se vytvoří křupavá krusta a sýr se mírně nafoukne. Podáváme teplý s bulgurovým salátem.

Mrkvový dortík s tvarohem jako zákusek

A jako zákusek si můžete upéct třeba tento mrkvový dort s tvarohem nebo jiný zdravý odlehčený koláček z mé ekuchařky >>Fitmlsky<<.

👉 Více informací o ekuchařce FITMLSKY najdete >>tady. 

Mgr. Zuzana Douchova
Psycholožka, koučka a nutriční poradkyně

Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ 

Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖