Bramborový celozrnný chléb

Upečte si tento výborný a jednoduchý domácí celozrnný chléb z pečených brambor a s dýňovými semínky.

Domácí celozrnný chléb

Na tento výborný chléb potřebujete především celozrnnou mouku. Doporučuji kombinaci celozrnné mouky pšeničné a žitné. Celozrnná mouka je bohatá na vitamíny (vitamíny skupiny B a E), minerály (vápník, železo, hořčík, zinek) a vlákninu. Do těsta přidávám ještě oloupané pečené brambory, aby byl chléb krásně vláčný. Dýňová semínka můžete nahradit i ořechy či jinými semínky dle chuti.

Bramborový celozrnný chléb

SUROVINY:
Mouka celozrnná pšeničná jemná 1 hrnek 250 g
Mouka celozrnná žitná 1 hrnek 250 g
Sušené droždí 1 balení 7 g
Sůl 1 lžička 5 g
Brambory 250 g
Med 1 lžíce 10 g
Kmín 1 lžička 5 g
Česnek sušený 1 lžička 5 g
Semínka dýňová 40 g

POSTUP:
Nejdříve si v troubě na 200 ° C upečeme brambory ve slupce cca 30-40 minut do změknutí. Vychladlé je pak oloupeme a nastrouháme najemno. Přidáme mouku, sůl, kmín a sušený česnek. Ve 200 ml vlažné vody rozmícháme sušené droždí se lžící medu a vlijeme do těsta. Vše důkladně prohněteme a v případě, že bude těsto příliš suché, dolijeme do těsta ještě trochu vody. Těsto přikryjeme v míse utěrkou a dáme alespoň na hodinu vykynout. Slunečnicová semínka si na sucho opražíme na pánvi a vychladlá přidáme do vykynutého těsta a vypracujeme bochník chleba. Chléb položíme na plech vyložený pečícím papírem a ještě necháme alespoň 30-60 minut kynout. Mezitím si předehřejeme troubu na 200 ° C a pečeme cca 30-40 minut, až se vytvoří křupavá kůrka.

Foto: Tomáš Martínez

Recept byl publikován na stránkách Vím, co jím.

Mgr. Zuzana Douchova
Psycholožka, koučka a nutriční poradkyně

Objednejte si moji tištěnou knihu LÁSKYPLNÉ HUBNUTÍ 

Psychologického a výživového průvodce hubnutím a zdravým životním stylem pro ženy 💖